Top
Image Alt

Zandcementvloer egaliseren

  |  Zandcementvloer egaliseren

Zandcementvloer egaliseren

Zandcement gebonden dekvloeren

Een zandcement gebonden dekvloer is een dekvloer van zand, cement en water, die wordt aangebracht op een onderliggende dragende vloer om oneffenheden glad te strijken, niveauverschillen te overbruggen of om een vloer als geheel op het gewenste peil te brengen. Veel gebruikte synoniemen voor de zandcement dekvloer zijn: cementdekvloer, smeervloer of specievloer. In Vlaanderen wordt ook het uit het Frans afkomstige chape gebruikt. De samenstelling van de specie bestaat uit cement en zand in een verhouding 1:5 tot 1:8 afhankelijk van de gewenste kwaliteit. Desgewenst wordt een hulpstof toegevoegd.

Een zandcement dekvloer hardt gemiddeld 1 cm per week uit: zonder droogtijdversneller. Dus bij 4 cm dikte zal de droogtijd bijna 4 weken bedragen. De minimale dikte van een zandcementvloer is 3 cm, maar 5 cm wordt aanbevolen. Zandcement dekvloeren zijn geschikt voor vloerverwarming, echter scheurvorming kan niet altijd voorkomen worden. Door krimpwapening op te nemen wordt het risico van scheurvorming beperkt. Bij grotere oppervlakken zijn dilatatievoegen noodzakelijk om het krimpscheuren te voorkomen. De vlakheid en evenwijdigheid van vloeroppervlakken wordt gedefinieerd in de NEN 2747.

Druksterkte, klasse S.

Een paar jaar geleden is de omschrijving veranderd van D-waardes naar Cw-waardes. De D stond voor druksterkte en de Cw staat voor het Engelse Compressive Strength Work (de werkelijke druksterkte in het werk). De druksterkte is zeer belangrijk! Je kunt een vloer heel mooi egaliseren, maar als de onderliggende dekvloer niet van goede kwaliteit is, kunnen er problemen met het egaliseermiddel ontstaan. In principe voldoen dekvloeren met een mortelsterkte van C12 t/m C20 meer dan voldoende voor huizen, appartementen en kantoren.

Met het juiste WAKOL-voorstrijkmiddel kan hierop probleemloos een WAKOL-egaliseermiddel worden aangebracht. Indien de dekvloer netjes volgens de regels is aangebracht en schoon gebleven is, kan de primer, WAKOL D3040 aangebracht worden om vervolgens WAKOL-egaliseermiddel aan te brengen. Bijvoorbeeld onze topegaline, de zeer goed vloeiende WAKOL Z610. Hiermee creëer je heel snel een super strak eindresultaat. Echt ongekend! De ondergrond is bovendien al na 6 uur (max. 5 mm dik) gereed voor het leggen van elk type vloerbedekking. En je kunt hele dikke lagen in één keer aanbrengen.

Voordat er een WAKOL-egaliseermiddel op aangebracht kan worden, dient de vloer maximaal 2,0% of 1,8% (dekvloer met vloerverwarming ) restvocht te bevatten.

Meer weten over egaliseren? Bekijk hier de tips voor het egaliseren van een vloer!

Wakol D3040 Voorstrijkconcentraat

WAKOL D3040 is een dispersie voorstrijkconcentraat voor het verstrijken van:

  • Cementgebonden, calciumsulfaatgebonden dekvloeren, anhydriet- en gietasfaltvloeren
  • Beton
  • Magnesietvloeren met uitsluitend minerale additieven
  • Intensief gereinigde vloertegels, terazzo
  • Planken, gipsvezelplaten,
  • Niet in water oplosbare lijmresten

Voor het aansluitend egaliseren binnenshuis. Beschikbaar in 5kg en 10kg.

 

VIDEO EGALISEREN ZANDCEMENT DEKVLOER

 

Voor meer informatie of vragen, neemt gerust contact met ons op! 

 

VOLG
ONS OP
INSTAGRAM