Top
Image Alt

Tips egaliseren.

  |  Tips egaliseren.

Tips omstandigheden en egaliseren.

Als de dekvloer goed is bevonden en je de juiste voorstrijkmiddelen hebt toegepast, kun je gaan egaliseren. Let wel goed op de omstandigheden en het gekozen egaliseermiddel! Daarom hieronder tips voor een perfect eindresultaat.

egaliseren

1. Omstandigheden.

  • Werk in een ruimte die minimaal 18°C is, met een temperatuur van de dekvloer van minimaal 15°C
  • De relatieve luchtvochtigheid dient tussen de 50% en 65% te zijn
  • Er mag geen tocht over de vloer gaan
  • Ventileer goed na het egaliseren
  • Houd bij aanwezigheid van vloerverwarming rekening met de aanvoertemperatuur. De dekvloer mag niet warmer worden dan 20°C! Check ook of er bij een nieuw vloerverwarmingssysteem het opstookprotocol is uitgevoerd. Zo niet, laat dit eerst uitvoeren.

Indien je bovenstaande omstandigheden niet in acht neemt, zal het egaliseermiddel niet voldoende mooi vloeien en niet binnen de aangegeven tijd drogen.

2. egaliseren.

Als de dekvloer gereed is, kun je gaan egaliseren. Hierbij een aantal tips om tot een perfect eindresultaat te komen:

  • Werk met tenminste 3 emmers waardoor er voldoende rijpingstijd mogelijk is tijdens de werkzaamheden. Een egaliseermiddel dient na de eerste keer mixen altijd een minuut of 2 te “rijpen “, om vervolgens nogmaals te mixen. De vloei wordt daardoor vele malen mooier. Maak de emmers elke keer schoon met schoon water. Vervuilde emmers leiden tot een slechte vloei.
  • Op de verpakking staat wat de hoeveelheid water is die je mag en moet toevoegen. Indien er bij een egaliseermiddel bijvoorbeeld aangegeven staat 5,75 tot 6,25 liter water, is dat de marge om met de hoeveelheid water te spelen als het erg warm is in een ruimte of om de vloei te beïnvloeden. Voeg nooit meer of minder water toe. Bij een vast aangegeven hoeveelheid water moet je dit ook aanhouden. Indien je te veel water toevoegt, kunnen de bindmiddelen gaan drijven en op, in plaats van in, het egaliseermiddel gaan liggen. Als het bindmiddel op het egaliseermiddel ligt, kan de aangebrachte lijm niet voldoende hechten en zal de vloer loskomen.
  • Neem voldoende droogtijd in acht.
  • Schuur glad af, voorkom dicht polijsten, dus schuur niet te lang. Dit zal verstoring van de aan te brengen lijm kunnen veroorzaken.

Wil je meer weten hoe te egaliseren per type dekvloer? Beijk dan onderstaande pagina.

 

 

Voor meer informatie of vragen, neemt gerust contact met ons op! 

 

 

VOLG
ONS OP
INSTAGRAM