Top
Image Alt

Lijmen voor vloerbedekking

  |  Lijmen voor vloerbedekking

Lijmen zachte vloerbedekking

Onder “zachte” vloerbedekking vallen de volgende meest voorkomende soorten:

  • Tapijt
  • PVC
  • Linoleum
  • Rubber
  • Kurk

NB: bij al deze vloerbedekkingen is overigens de vlakheid van de dekvloer en de opneembaarheid voor de geschikte WAKOL-lijmen het belangrijkste. Dit is te bereiken door de juiste WAKOL-egaliseermiddelen toe te passen.

Hieronder leggen we per type vloerbedekking uit welke WAKOL-lijm(en) het meest geschikt is voor de juiste verlijming.

 

Tapijt

Dit bestaat meestal uit textiel (wol, katoen of een synthetisch materiaal wat op een drager van jute wordt aangebracht; meestal is dit 4 meter breed (kamerbreed). Tapijt op een trap is de meest voorkomende “vloerbedekking” in Nederland .

Tapijt kan op verschillende manieren worden aangebracht. lijm, dubbelzijdige tape, opspannen en vastspijkeren. Ga je voor de beste en mooiste oplossing, kies dan voor verlijming. Hiervoor heeft WAKOL vele soorten lijmen. Dit zijn meestal lijmen op waterbasis zoals de WAKOL D3308 of een universele lijm, zoals de WAKOL D3360 of de WAKOL D3365.

Ook kunnen we te maken hebben met tapijttegels, welke meestal niet worden verlijmd maar gefixeerd. Dit om het uitwisselen van tapijttegels achteraf eenvoudig mogelijk te maken. Een voorbeeld van zo’n fixeerlijm is de WAKOL D965.

Kurk

Kurk is één van de meest milieuvriendelijke soorten vloerbedekking. Het wordt ook al heel lang toegepast als vloerbedekking. Vroeger erg hip, maar komt nu weer in de belangstelling. Het is warm en geluidsisolerend en prima af te lakken, wat een lange levensduur garandeert. Kurk wordt meestal gelijmd met een contactlijm. WAKOL heeft hiervoor de WAKOL D3513 en de D3540 als meest verkochte lijmen in het assortiment.

PVC

Er zijn diverse soorten PVC te krijgen, heterogeen en homogeen. Het is verkrijgbaar in rollen, stroken of tegels. Deze vloerbedekking kan zwevend of vast verlijmd geïnstalleerd worden.

Heterogeen: De PVC-vloer is opgebouwd uit verschillende lagen: een rug (compact of verend) een glasvlies drager, een decorprint en een beschermlaag

Homogeen: De PVC-vloer bestaat uit één laag. Het design en look ontstaat in de productie hiervan. WAKOL heeft een aantal lijmen voor PVC. WAKOL D3318 en 3319, WAKOL MS550, WAKOL D3360 en 3365, WAKOL D3320 en WAKOL D3125.

Rubber

Dit is een zeer flexibele en slijtvaste vloerafwerking. Het kan bestaan uit gerecycled materiaal zoals autobanden, maar ook uit natuurrubbers. Het wordt vooral toegepast in sportzalen en fitnessruimtes. WAKOL heeft hier een aantal lijmen voor: WAKOL D3318 en 3319, WAKOL MS550, WAKOL D3360 en WAKOL D3365.

Linoleum

Dit wordt veel toegepast in scholen en de gezondheidszorg in zijn algemeen. Particulier komt het minder voor, maar is wel een mooi en natuurlijk product.

Linoleum wordt gemaakt van geoxideerde lijnolie gemengd met kurk en gommen. Om het materiaal sterker te maken wordt het gewalst op een juten rug. De lijnzaadolie wordt eerst ingekookt, waarbij ze oxideert en later sneller hard wordt. Daarna wordt deze massa vermengd met hars, vulmiddel (kurk- of houtmeel) en eventueel kleurstof. Daarna wordt ze op de rug van jutedoek gewalst. Na deze behandelingen moet linoleum eerst een tijdlang opgehangen worden in torens, omdat de lijnolie nog zacht is. Pas als de lijnolie uitgehard is, kan het linoleum verder verwerkt en verkocht worden.

Bij WAKOL zijn ook hier een aantal lijmen toe te passen zoals bijvoorbeeld de WAKOL D3304.

VOLG
ONS OP
INSTAGRAM