Alle professionele gebruikers die PU-producten toepassen moeten sinds 2023 opgeleid en gecertificeerd zijn voor het veilig werken met deze producten! Wat betekent dit precies voor jou? Hoe helpen wij jou daarbij? En welke alternatieven hebben wij beschikbaar? Je leest het allemaal hier.
Hoe werkt een PU-product en welke richtlijnen zijn er?
Hier lees je hoe PU-producten werken en welke nieuwe richtlijn er vanuit REACH zijn ingevoerd. De richtlijn is om de gezondheid van mens en milieu beter te beschermen tegen risico’s van chemische stoffen. Voor jou als professioneel gebruiker van PU-lijmen betekent dit dat je vanaf 2023 opgeleid en gecertificeerd moet zijn voor het veilig werken met deze producten. Voor meer specifieke informatie, lees verder.
Voorstrijkmiddelen, lijmen en kitten op basis van polyurethaan (PU) zijn veelzijdig, innovatief en kwalitatief hoogwaardig. Ze worden in allerlei branches, zoals de bouw, verpakking, auto-industrie, scheepvaart, transport en allerlei andere branches volop gebruikt. Zo ook in onze parketbranche. PU-producten worden gemaakt door een reactie van diisocyanaten en polyolen. De PU in producten zorgt er onder andere voor dat voorstrijkmiddel, lijm of lak watervast en sterk is. Als je de instructies in veiligheidsbladen goed opvolgt, zijn producten veilig in het gebruik.
Nieuwe aanvullende REACH-richtlijn
REACH is een Europese verordening over de productie van en handel in chemische stoffen. Het beschrijft waar bedrijven en overheden zich aan moeten houden. REACH staat voor: Registratie, Evaluatie, Autorisatie en restrictie van Chemische stoffen. Deze verordening geldt voor alle landen van de Europese Unie. Er is een nieuwe aanvullende REACH-richtlijn m.b.t. PU-producten aangenomen. Die is aangenomen om de gezondheid van mens en milieu beter te beschermen tegen risico’s van chemische stoffen.
Op 4 augustus 2020 is er een beperking toegevoegd ten aanzien van diisocyanaten. De restrictie richt zich op de gevoeligheid van de luchtwegen en de huid, mogelijk veroorzaakt door diisocyanaten. Een opleiding is in de toekomst verplicht, voordat je met deze stoffen mag gaan werken. Van diisocyanaten is namelijk sinds enkele jaren bekend dat zij na huidcontact gevoeligheid van de luchtwegen kunnen veroorzaken. Dat betekent normaal gesproken dat je na blootstelling allergisch kan reageren. In extreme gevallen kan dit (tijdelijke) ademhalingsproblemen tot gevolg hebben, op elk moment dat de persoon in aanraking komt met de stof.
” De bedoeling is om de gezondheid van mens en milieu beter te beschermen tegen risico’s van chemische stoffen.”
Wat betekent dat voor jou als gebruiker van PU-producten?
Alle professionele gebruikers die PU-producten zoals PU-voorstrijkmiddelen of PU-lijmen professioneel toepassen moeten sinds 2023 opgeleid en gecertificeerd zijn voor het veilig werken met deze producten. Vanaf 2023 mogen alleen mensen met een opleidingscertificaat op zak werken met producten die meer dan 0,1% vrije diisocyanatenmonomeren bevatten. Diisocyanaten kunnen in de vloerensector onder meer voorkomen in 2-componenten lakken en PU-lijmen. In de safety data sheets (SDS) staat vermeld of het product meer dan 0,1% bevat. Ook staat sinds februari 2022 op het productetiket vermeld of voor het betreffende product een training vereist is. Het is een aanvullende maatregel op REACH, de Europese verordening over het gebruik van chemische stoffen.
LET OP:
- Dit geldt niet voor alle PU-producten (klik hieronder om te zien om welke producten het gaat)
- PU-gebaseerde parketlakken vallen niet onder deze richtlijn.
- Deze verordening is gericht op de veiligheid en niet op het verbod van PU-producten.
Verplichte opleiding met certificaat
FEICA, de Europese brancheorganisatie voor Lijmen en Kitten, heeft met een aantal brancheorganisaties aan de ontwikkeling van verplicht opleidingsmateriaal gewerkt. Deze opleidingen kun je via een online training gaan volgen. De training duurt ongeveer 30 minuten en wordt afgesloten met 10 examenvragen. Als de vragen met een goed resultaat zijn afgerond, is het certificaat te downloaden. Het certificaat is 5 jaar geldig en zal daarna verlengd moeten worden.
Online training
De verplichte training betreft een online training en kost slechts 5 euro per medewerker. De training is in meerdere talen beschikbaar, en ook in het Nederlands. Afhankelijk van hoe het product gebruikt wordt, moet een bepaalde module gevolgd worden. Kijk voor meer informatie en de trainingsmodules op www.safeusediisocyanates.eu
Lecol helpt vakmensen vooruit, ook met de training
Indien gewenst helpen wij je bij het kiezen van de juiste training, aanmaken account, etc. Heb je interesse in ondersteuning vul dan het reactieformulier in. Tevens profiteer je dan van een vouchercode die recht geeft op een gratis training. Neem contact op via verkoop@lecol.nl.
Veiligere alternatieve producten beschikbaar.
Mocht je op dit moment met PU-producten werken dan is het handig nu al na te denken over de toekomst. Wil ik bijvoorbeeld gaan investeren in trainingen en certificaten? Belangrijk om te weten is dat Lecol een aantal hoogwaardige producten van WAKOL in het assortiment heeft die vrij van diisocyanaten zijn, waarmee je nog veiliger kunt werken en waarbij geen opleidingen en certificaten nodig zijn. Daarnaast bieden deze producten nog tal van andere voordelen waarover wij je graag informeren. Wil je weten om welke producten het gaat en welke alternatieven er zijn? Lees dan verder.
Om welke producten gaat het?
- PU 210 Parketlijm
- PU 215 Parketlijm
- PU 216 Parketlijm
- PU 220 Parketlijm
- PU 225 Parketlijm
- PU 385 Parketlijm
- PU 235 Polyurethaan primer
- PU 280 Polyurethaan primer
- PS 205 Giethars
- PU 270 Polyurethaanlijm
- PU 272 Kunstgraslijm
Goed om te weten is dat in al onze LOBA PU-producten ruim onder de gestelde norm 0,1% zitten en het gebruik en veilig werken geen certificering is vereist!
Een goed moment om naar alternatieven te kijken.
Het is een goede zaak dat de aandacht voor veilig en gezond werken toeneemt. Dat zal steeds vaker gepaard gaan met aanvullende strengere wetgeving en richtlijnen zoals nu het geval is. Het is een goed moment om samen met Lecol eens te kijken naar alternatieven voor producten met diisocyanaten. Wij hebben voor alle producten en toepassingen uitstekende betrouwbare alternatieven. Daarmee ben je klaar voor de toekomst en werken jij en eventuele medewerkers vanmorgen morgen in veiligere en gezondere werkomgeving.
” Zet ook de stap naar gezonder en veiliger werken!”
Veelgestelde vragen.
Een overzicht met allerlei vragen die van belang zijn, zoals wat te doen als je wederverkoper/distributeur bent. Wat zijn de richtlijnen? Blijven PU-lijmen leverbaar? Hoe zit het met de etikettering? En waar kan ik terecht met mijn andere vragen? Lees dan verder.
Zijn diisocyanaten veilig?
Net als bij elk chemische product is het gebruik van diisocyanaten veilig als ze worden gehanteerd volgens de betreffende risicobeheeren veiligheidsmaatregelen. Het is belangrijk te benadrukken dat er vrijwel geen diisocyanaten in afgewerkte artikelen zijn terug te vinden. Diisocyanaten worden alleen als reactieve chemische stoffen gebruikt; ze reageren met het polyol om het PU-product te vormen en worden dus tijdens de reactie opgebruikt.
Wat is sensibilisatie van de luchtwegen?
Sensibilisatie betekent dat een persoon na blootstelling allergisch voor een stof kan worden. Bij sensibilisatie kan de persoon na elk nieuw contact met de stof (zelfs bij lage concentraties) een sterk allergische reactie krijgen, met effecten op de ademhaling (bijv. astma). De meeste mensen met astma – die verband houdt met diisocyanaten – vertonen verbetering of volledig herstel nadat de blootstelling is gestopt.
Ik ben een wederverkoper/distributeur. Wat moet ik doen?
Geef de informatie die je van jouw productleveranciers ontvangt door aan uw klanten. “Een opleiding is in de toekomst verplicht voor professionele gebruikers van PU-producten voordat met deze stoffen mag worden gewerkt.”
Hoe zit het met PU-producten voor consumentengebruik?
De nieuwe verordening geldt alleen voor professionele gebruikers en de industrie.
Per wanneer is deze verordening van kracht?
De nieuwe verordening is aangenomen op 4 augustus 2020 en werd op 24 augustus 2020 van kracht. Dit houdt in dat alle gebruikers van PU-producten uiterlijk op 24 augustus 2023 opgeleid en gecertificeerd moeten zijn.
Wanneer moet de etikettering van mijn verpakking zijn bijgewerkt?
De wettelijke vereisten moeten vanaf 24 februari 2022 op de verpakking worden vermeld.
Zullen PU-lijmen en -kitten of -mastieken in de handel blijven?
De beperking is gericht op het vermijden van onveilig gebruik van diisocyanaten, niet op een beperking van de beschikbaarheid van producten. Vanwege de unieke eigenschappen in veel toepassingen zullen PU-lijmen en -kitten of -mastieken gewoon beschikbaar blijven.
Met wie moet ik contact opnemen als ik vragen heb?
Voor vragen over een specifiek product kun je terecht bij Lecol; telefoon 0416 – 566540. Meer informatie is ook te vinden op de website van FEICA (www.feica.eu).
Waar vind ik meer informatie over diisocyanaten?
De diisocyanaatindustrie geeft op haar website informatie over diisocyanaten en het veilig gebruik ervan. Kijk voor meer informatie op www.safeusediisocyanates.eu
Heb je naar aanleiding van bovenstaande nog vragen of wil je graag advies of meer informatie over onze
WAKOL-MS-producten? Neem dan contact op met Lecol of download de volledige brochure.
Wij helpen je graag verder, NO MATTER WHAT!