Top
Image Alt

Veelgestelde vragen.

  |  Veelgestelde vragen.

VEELGESTELDE VRAGEN OVER WERKEN MET pu-producten IN DE TOEKOMST.


ZIJN DIISOCYANATEN VEILIG?

Net als bij elk chemische product is het gebruik van diisocyanaten veilig als ze worden gehanteerd volgens de betreffende risicobeheeren veiligheidsmaatregelen. Het is belangrijk te benadrukken dat er vrijwel geen diisocyanaten in afgewerkte artikelen zijn terug te vinden. Diisocyanaten worden alleen als reactieve chemische stoffen gebruikt; ze reageren met het polyol om het PU-product te vormen en worden dus tijdens de reactie opgebruikt.

WAT IS SENSIBILISATIE VAN DE LUCHTWEGEN?

Sensibilisatie betekent dat een persoon na blootstelling allergisch voor een stof kan worden. Bij sensibilisatie kan de persoon na elk nieuw contact met de stof (zelfs bij lage concentraties) een sterk allergische reactie krijgen, met effecten op de ademhaling (bijv. astma). De meeste mensen met astma – die verband houdt met diisocyanaten – vertonen verbetering of volledig herstel nadat de blootstelling is gestopt.

IK BEN EEN WEDERVERKOPER/DISTRIBUTEUR. WAT MOET IK DOEN?

Geef de informatie die je van jouw productleveranciers ontvangt door aan uw klanten. “Een opleiding is in de toekomst verplicht voor professionele gebruikers van PU-producten voordat met deze stoffen mag worden gewerkt.”

HOE ZIT HET MET PU-PRODUCTEN VOOR CONSUMENTENGEBRUIK?

De nieuwe verordening geldt alleen voor professionele gebruikers en de industrie.

OP WELKE DATUM WORDT DEZE VERORDENING VAN KRACHT?

De nieuwe verordening is aangenomen op 4 augustus 2020 en werd op 24 augustus 2020 van kracht. Dit houdt in dat alle gebruikers van PU-producten uiterlijk op 24 augustus 2023 opgeleid en gecertificeerd moeten zijn.

WANNEER MOET DE ETIKETTERING VAN MIJN VERPAKKING ZIJN BIJGEWERKT?

De wettelijke vereisten moeten vanaf 24 februari 2022 op de verpakking worden vermeld.

ZULLEN PU-LIJMEN EN -KITTEN OF -MASTIEKEN IN DE HANDEL BLIJVEN?

De beperking is gericht op het vermijden van onveilig gebruik van diisocyanaten, niet op een beperking van de beschikbaarheid van producten. Vanwege de unieke eigenschappen in veel toepassingen zullen PU-lijmen en -kitten of -mastieken gewoon beschikbaar blijven.

MET WIE MOET IK CONTACT OPNEMEN ALS IK VRAGEN HEB?

Voor vragen over een specifiek product kun je terecht bij Lecol; telefoon 0416 – 566540. Meer informatie is ook te vinden op de website van FEICA (www.feica.eu).

WAAR VIND IK MEER INFORMATIE OVER DIISOCYANATEN?

De diisocyanaatindustrie geeft op haar website informatie over diisocyanaten en het veilig gebruik ervan. Kijk voor meer informatie op www.safeusediisocyanates.eu

 

meer informatie

HOE WERKT EEN PU-PRODUCT EN WELKE RICHTLIJN KOMT ER?

Hier lees je hoe PU-producten werken en welke nieuwe richtlijn er vanuit REACH aan gaat komen. De bedoeling van deze richtlijn is namelijk om de gezondheid van mens en milieu beter te beschermen tegen risico’s van chemische stoffen. Voor jou als professioneel gebruiker van PU-lijmen betekent dat je uiterlijk 24 augustus 2023 opgeleid en gecertificeerd moet zijn voor het veilig werken met deze producten. Voor meer specifieke informatie, lees verder.

 

DE PU-PRODUCTEN VAN WAKOL BLIJVEN GEWOON LEVERBAAR, MAAR WE HEBBEN OOK UITSTEKENDE VEILIGERE ALTERNATIEVE PRODUCTEN BESCHIKBAAR.

Mocht je op dit moment met PU-producten werken dan is het handig nu al na te denken over de toekomst. Wil ik bijvoorbeeld gaan investeren in trainingen en certificaten? Belangrijk om te weten is dat Lecol een aantal hoogwaardige producten van WAKOL in het assortiment heeft die vrij van diisocyanaten zijn, waarmee je nog veiliger kunt werken en waarbij geen opleidingen en certificaten nodig zijn. Daarnaast bieden deze producten nog tal van andere voordelen waarover wij je graag informeren. Wil je weten om welke producten het gaat en welke alternatieven er zijn? Lees dan verder.

 

Heb je naar aanleiding van bovenstaande nog vragen of wil je graag advies of meer informatie over onze
WAKOL-MS-producten? Neem dan contact op met Lecol of download de volledige brochure. Wij helpen je graag verder, NO MATTER WHAT! 

 

 

 

 

 

 

VOLG
ONS OP
INSTAGRAM