Top
Image Alt

Tips voorbereiden dekvloer.

  |  Tips voorbereiden dekvloer.

Tips voorbereiden dekvloer.

Indien je een vloer gaat egaliseren dien je eerst rekening te houden met de volgende cruciale regel: de dekvloer dient schoon, droog en vast te zijn. We leggen hieronder uit waarom dit zo belangrijk is en wat je moet doen, voorafgaand aan het egaliseren.

1. dekvloer moet schoon zijn.

De dekvloer moet volledig schoon zijn. Dit betekent dat er geen verf-, stuc- of lijmresten of andere verontreinigingen meer op de dekvloer mogen zitten. Indien de dekvloer wel vervuild is, verwijder dan volledig alle vervuilingen. De vervuiling die heel vast en je niet kunt verwijderen, kun je eventueel fixeren met het juiste voorstrijkmiddel.

WAKOL heeft diverse voorstrijkmiddelen om bijvoorbeeld stof te binden, een vochtscherm te creëren, de dekvloer te verstevigen of een hechtbrug over lijmresten aan te brengen.

Schoonmaken verschillende soorten vervuiling.

  • De dekvloer met verf en stucresten: zoveel mogelijk wegschuren en stofzuigen.vuile_ondervloer
  • Lijmresten: zoveel mogelijk wegschrapen en steken. Er zijn lijmen die niet te schuren zijn. Deze kun je met de WAKOL MS330 of WAKOL PU280 behandelden om deze vast aan de dekvloer te fixeren. Hierna dien je wel een voorstrijkmiddel te gebruiken die geschikt is voor niet-zuigende vloeren, zoals de WAKOL D 3045 Speciaal voorstrijkmiddel.
  • Tegelvloeren: ontvet deze eerst goed met WAKOL R4515 Tegelreiniger en schuur daarna met diamant. Breng daarna het voorstrijkmiddel, WAKOL D3045, aan om voldoende hechting mogelijk te maken met één van de diverse WAKOL-egaliseermiddelen.

2. dekvloer moet droog zijn.

Een dekvloer moet blijvend droog zijn. Indien er sprake is van “restvocht” (na het storten van een nieuwe dekvloer), kun je een vochtscherm toepassen. De uitzondering hierop zijn gipsgebonden, ofwel anhydriet dekvloeren. Deze dienen altijd volledig droog te zijn.

Naast de bekende WAKOL PU280 heeft WAKOL sinds kort de WAKOL MS330 in het programma gekregen. Deze voldoet volledig aan de wensen van de moderne vloerenlegger die het werken zonder oplosmiddelen en schadelijke inhoudsstoffen hoog in het vaandel heeft staan: vrij van epoxy en isocyanaat. Met de WAKOL MS330 creëer je een vochtscherm in slechts 1 laag én in 1 uur droog!

Let op: vochtschermen kun je nooit gebruiken op een dekvloer die blijvend vochtig is. Hiervoor dien je een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen die het vochtprobleem kan oplossen.

3. dekvloer moet vast zitten.

Een vaste dekvloer wil zeggen dat de dekvloer volledig hard is binnen de gehele doorsnede, dus van boven naar beneden. Dit kun je alleen vaststellen na een grondige controle. Je kunt de vastheid aan het oppervlak controleren met een stalen kraspen. Omdat veel aannemers na het storten van de dekvloer er een ”afpaplaagje” overheen trekken is het noodzakelijk om ook op diverse plaatsen een paar centimeter dekvloer te verwijderen. Zo controleer je ook de vastheid in de diepte.

Indien een vloer volledig vast is, volstaat een normaal voorstrijkmiddel, WAKOL D3040. Als de dekvloer niet volledig vast is, gebruik je een speciale voorstrijkmiddel die impregnerende en verstevigende eigenschappen heeft, zoals de WAKOL PU280 of WAKOL MS330. Daarna breng je het voorstrijkmiddel, WAKOL D3045, aan om zo voldoende hechting mogelijk te maken met één van de diverse WAKOL-egaliseermiddelen.

Bij een onstabiele dekvloer – die vol met scheuren zit, maar waarvan de vloervlakken wel vast liggen – en over (ingefreesde) leidingen, kan een wapeningsweefsel, WAKOL AR150, aangebracht worden. Dit kun je het beste doen door WAKOL D3060 Plastificeringsmiddel toe te voegen (in plaats van water) aan een aantal WAKOL-egaliseermiddelen, zoals de WAKOL Z615, WAKOL Z640 en WAKOL A830. Hierdoor creëer je een zeer goede hechting.

EN DAN…

egaliseren

Als de dekvloer goed is bevonden en je de juiste voorstrijkmiddelen hebt toegepast, kun je de volgende stap gaan zetten. Ga je egaliseren, let dan goed op de omstandigheden en het gekozen egaliseermiddel! Waar moet je dan precies op letten? Dat lees je op de pagina TIPS EGALISEREN.

 

Voor meer informatie of vragen, neemt gerust contact met ons op! 

 

 

VOLG
ONS OP
INSTAGRAM