Top
Image Alt

Tips & adviezen

  |  Tips & adviezen

TIPS & ADVIEZEN VOOR JE VLOER

Wanneer en hoe vaak je jouw houten vloer moet reinigen en onderhouden is met name afhankelijk van hoe intensief de vloer wordt gebruikt. De type afwerking kent ook zijn eigen onderhoud, want een was- en een olievloer vragen in het eerste half jaar wat meer aandacht dan een gelakte vloer. Na verloop van tijd zijn echter met name je gezinssituatie en leefgewoonte bepalend voor de benodigde frequentie van reiniging en onderhoud. Hieronder vind je enkele tips & adviezen voor het beste onderhoud van jouw vloer.

TIPS onderhoud vloer

Om jouw vloer zo goed en zo lang mogelijk in prima staat te houden, dien je zorgvuldig met de vloer om te gaan. Onafhankelijk van het type vloer (parketvloer, planken vloer of laminaatvloer) adviseren wij de volgende preventieve maatregelen en tips op te volgen:

  1. Vuil en zand werken als schuurpapier. Stofzuig (met de zuigmond in de borstelstand) daarom de vloer regelmatig of gebruik hiervoor een stofwisser.
  2. Plaats bij ingangen, zoals bij voor- en achterdeuren en schuifpuien goede inloopmatten. Jouw parketspecialist kan je de juiste inloopmat adviseren.
  3. Let op bij inloop- en andere matten dat hierin geen zogenaamde weekmakers zijn verwerkt. Dit zijn bepaalde grondstoffen die schade kunnen toebrengen aan de vloer.
  4. Plaats beschermingsmiddelen zoals viltjes onder tafel- en stoelpoten en ander meubilair dat regelmatig verschoven wordt en/of krassen kan veroorzaken; hiermee voorkom je (ernstige) beschadigingen.
  5. Pas op met schoeisel voorzien van naaldhakken: is de zool hieronder versleten, dan kunnen deze putjes in de vloer veroorzaken.
  6. Bij een lage relatieve luchtvochtigheid kan het zinvol zijn om een luchtbevochtiger aan te schaffen om de houten vloer optimaal in conditie te houden. Vooral in de winter kan de luchtvochtigheid in huis sterk dalen en kunnen krimpnaden ontstaan.
  7. Plaats plantenbakken met openingen en dergelijke nooit direct op de vloer, maar zet deze bijvoorbeeld op een schaal, zodat er geen water op de vloer kan lekken.
  8. Indien je een houten vloer vochtig afneemt, moet dit altijd met een goed uitgewrongen doek of mop gebeuren. Neem je de vloer te nat af, dan kan het hout plaatselijk extreem gaan uitzetten of kunnen er bij de naden verkleuringen ontstaan.
  9. Laat ook nooit plassen water of ander vocht op de vloer staan, maar verwijder deze snel.

Adviezen onderhoud vloer

VOLG
ONS OP
INSTAGRAM