Top
Image Alt

Schuren

  |  Schuren

Schuur advies

Schuren is een vast onderdeel van het behandelen van een houten vloer of parketvloer. Om het beste schuurresultaat te krijgen zijn een aantal factoren van belang. Essentieel is dat de juiste schuurstappen worden genomen met de juiste kwaliteit schuurpapier en de juiste korrel.

De juiste manier van schuren (bij behandelde en onbehandelde vloeren)

Sinds jaar en dag worden nieuwe en bestaande vloeren geschuurd met de bandschuurmachine (grote oppervlakken) en met de kantenschuurmachine (kanten) en het vermijden van schuurkrassen is altijd al een hot item geweest. Schuurkrassen geven namelijk, nadat de vloer is afgewerkt, een verstoord beeld. Doortekening van deze krassen is vaak pas zichtbaar na afwerking van de vloer en dan is het kwaad al geschied. Krassen moeten dus koste wat het kost worden vermeden. De inzet van een goed en afgewogen schuursysteem met de juiste stappen draagt daarom in hoge mate bij aan een perfect eindresultaat.

Wij hebben in de hypermoderne fabriek van onze leverancier Sia Abrasives ons schuurmateriaal door laten ontwikkelen en uitgebreid getest. Onze uitdaging hierbij was om schuurmateriaal te ontwikkelen waarmee:

  • er sneller geschuurd kan worden – tijdswinst
  • het eindresultaat beter is – kwaliteit
  • de kans op fouten minimaal is – zekerheid

Het nieuwe schuurmateriaal is afgestemd op het verbeterde schuursysteem dat we ontwikkeld hebben met specialisten uit de praktijk. Dit nieuwe schuursysteem bestaat uit de schuurstappen P40 – P60 – P100, waardoor we nu het beste systeem EN het beste schuurmateriaal in handen hebben. Om het beste resultaat te krijgen schuurt u dus eerst met korrel 40, vervolgens met korrel 60 en tot slot met korrel 100, waarbij de dieptesporen (krassen) van korrel 40 het best worden vereffend. Ons Sia-schuurmateriaal is ook uitstekend geschikt voor het schuren met de stappen P40 – P80 – P120, maar besef wel dat het altijd beter kan!

Na het schuren komt het polijsten van de vloer. Hiervoor kunnen diverse machines worden ingezet. Sommige vloerleggers kiezen voor een schuurschijf of slijpnet onder de boenmachine, anderen maken gebruik van een zogenaamde multidisk. De absolute topmachine voor het polijsten van de vloer is de Lägler Trio. Bij gebruik van deze machine kan in veel gevallen de laatste schuurgang van de bandschuurmachine (korrel 100) worden overgeslagen, waardoor het polijsten en fijn schuren in één schuurgang met korrel 120 kan worden uitgevoerd. Dit systeem levert extra tijdwinst op!

Met de juiste schuur- en polijststappen schuurt en polijst u dus krasvrij, sneller en krijgt u de beste afwerking.

Voor een vloer welke behandeld is met lak of olie geldt hetzelfde stappenplan dat hierboven wordt beschreven.

De juiste korrelsoort kiezen

Een ander belangrijk punt bij het kiezen van schuurmateriaal is de keuze voor de te gebruiken kwaliteit. Hoe beter de kwaliteit, hoe beter het eindresultaat. In de loop der jaren zijn er meerdere kwaliteiten schuurmiddelen op de markt gekomen. Op basis van onze jarenlange ervaring introduceren wij een tweetal schuurseries met ieder hun eigen kwaliteit: High Performance & All Round. De High Performance, de blauwe lijn, kent een zeer lange standtijd en staat garant voor het beste resultaat. All Round is de rode lijn en kent een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Naast deze twee series hebben we ook een aantal specials waaronder “de groene” kwaliteit schuurband. Dit is een speciale schuurband met een keramische korrel die uitermate geschikt is voor het schuren van moderne extreem slijtvaste anti scratch of keramische lakken.

schuren met sia en lägler

Lees ook het artikel over het schuren bij een renovatie

VOLG
ONS OP
INSTAGRAM