Top
Image Alt

Renoveren parket | Schuren.

  |  Renoveren parket | Schuren.

Renoveren parket | Schuren.

Je hebt een parketvloer of houten vloer te renoveren. Hoe ga je nu precies te werk? Waar moet je op letten? Welke stappen komen daarbij kijken? We hebben dit voor je uiteengezet om zo tot een perfect eindresultaat te komen, stap voor stap dus. Klik op onderstaande links voor meer informatie per onderdeel:

  1. BESTAAND PARKET BEOORDELEN
  2. PARKET SCHUREN
  3. PARKET AFWERKEN/BESCHERMEN

In dit deel bespreken we stap 2: parket schuren

Parket schuren

 1. Waarom het schuren van parket zo belangrijk is.
Schuren van parket/houten vloeren is vaak een onderschat onderdeel van het vak van een parketteur. Het kan een vloer maken of breken. Een vloer vlak en gelijkmatig zonder (zichtbare) krassen schuren is veel moeilijker dan het lijkt. Zeker bij toepassen van ingekleurde afwerkingslagen. De pigmenten van deze kleuren accentueren sterk de diepere schuurkrassen. En aangezien een parketvloer na het schuren alleen nog maar wordt afgewerkt, ziet de consument dan iedere schuurfout door de afwerkingslaag heen. En dat kan tot ontevreden klanten leiden.

2. Hoe ga je te werk bij het schuren? Welke stappen worden doorlopen?
Belangrijk is om de juiste schuurmachines aan te schaffen. Lägler biedt een compleet pakket professionele parketschuurmachines aan. De best verkochte schuurmachines ter wereld en niet voor niets. De meest robuuste kwaliteit voor het beste eindresultaat. Meestal wordt de vloer eerst grof geschuurd. Het doel hiervan is om de oude afwerklagen weg te schuren, de vloer vlak te schuren en diepere beschadigingen uit de vloer te verwijderen. De vloer is na deze stap te grof om af te werken. Verder zijn er na deze stap diepe krassen ontstaan. Om deze krassen te verwijderen wordt de vloer meestal geschuurd met een middelgrove korrel. Dit om de diepe krassen te verwijderen. Na deze stap is het hout nog steeds niet fijn genoeg geschuurd om een afwerkingslaag aan te brengen. Daarom wordt de vloer meestal nog fijn geschuurd. Vaak wordt de vloer als laatste stap nog gepolijst voor een egaal en homogeen eindresultaat.

3. Welk materiaal gebruik je bij de besproken stappen van het schuurproces? Met andere woorden, welk soort schuurmachine en schuurmateriaal gebruik je wanneer?
Voor het schuren van de gehele vloer wordt een grote bandschuurmachine gebruikt met schuurbanden met een afmetingen van 200 x 750 mm. De meest populaire bandschuurmachine is de Lägler Hummel.

Voor het schuren van de kanten wordt een kantenschuurmachine gebruikt. Lägler biedt de grotere kantenschuurmachine aan, de Lägler Unico met schijven met een diameter van 178 mm. Verder is er nog de lichtere kantenschuurmachine, de Lägler Flip met schijven van 150 mm. Voor het polijsten van de kanten wordt vaak een excentrische handschuurmachine met een diameter van 150 mm gebruikt.

Voor het polijsten van de gehele vloer wordt vaak een boenmachine van 16” ingezet. Geschikt voor schuurschijven of slijpnetten met een diameter van 406 mm Een hele speciale en kwalitatief hoogwaardige polijstmachine is de Lägler Trio. Deze stationaire schuurmachine is voorzien van drie schijven met een diameter van 200 mm. Alleen met deze Trio-machine kan een krasvrij schuurresultaat worden behaald.

Voor alle bovengenoemde machines bieden we met de schuurmiddelen van het Zwitserse merk Sia de hoogste kwaliteit schuurmaterialen. Meerder kwaliteiten schuurmateriaal, verschillende korrels van zeer grof (korrel P16) t/m zeer fijn (Korrel P240) kunnen worden ingezet voor zowel de banden als de schijven. Ook verschillende schuurkorrels worden aangeboden. Zoals aluminiumoixide korrels, zirkonium korrels en keramische korrels.

4. Enkele tips om fouten bij het schuren te voorkomen.
Er kunnen helaas velen fouten worden gemaakt. Schuren van parket/houten vloeren is een professioneel vak waar je echt goed voor geschoold moet worden. Wij bij Lecol organiseren regelmatig trainingen (Cursus krasvij schuren) voor gevorderden waarbij wij de puntjes op de i zetten om echt tot een compleet krasvrij schuurresultaat te kunnen komen. Voor de Covid 19 situatie een groot succes, met tientallen deelnemers. Als de situatie rondom Covid 19 onder controle is, gaan we uiteraard weer regelmatig trainingen organiseren.

  • Schuurkrassen die vooral accentueren bij een ingekleurde afwerking, bijvoorbeeld gekleurde impregneerolie, leiden regelmatig tot klachten. Op onze cursus bieden wij een schuurmethode aan om deze klachten te voorkomen.
    Verder is er de beginnersfout om de wals van de bandschuurmachine snel en abrupt op de vloer te laten zakken. Dit veroorzaakt een diepe hap van 20 cm breed in de houten vloer. Niet altijd even eenvoudig weer te corrigeren.
  • In de volgorde van het te gebruiken schuurmateriaal mag niet meer dan één korrel worden overgeslagen. Gebeurt dit wel dan bestaat er het risico dat er diepere krassen, die zijn ontstaan bij het schuren met een voorgaande korrel, niet meer gecorrigeerd kunnen worden.
  • Belangrijk is om tussen de verschillende schuurgangen te stofzuigen. Uitgebroken schuurkorrels van een vorige, grovere, schuurgang kunnen anders op de vloer blijven liggen en meegenomen worden door het fijnere schuurmateriaal. Deze kunnen op die wijze diepe schuurkrassen veroorzaken.
  • Een goede afstelling, schoonhouden en onderhoud van de schuurmachines is een must voor een goed eindresultaat. Wij kunnen de gebruikers daarmee ondersteunen door machines af te stellen, te repareren en te laten keuren door onze gespecialiseerde monteur.

 

Dit was stap 2. Klik hier voor stap 3: parket afwerken/beschermen

 

 

 

 

VOLG
ONS OP
INSTAGRAM