Je hebt een parketvloer of houten vloer te renoveren. Hoe ga je nu precies te werk? Waar moet je op letten? Welke stappen komen daarbij kijken? We hebben dit voor je uiteengezet om zo tot een perfect eindresultaat te komen, stap voor stap.
1. Bestaand parket beoordelen
2. Parket schuren
3. Parket afwerken/beschermen
Wil je het complete verhaal liever in pdf, download dan hier het adviesblad.
Stap 1 – Bestaand parket beoordelen
1. Wanneer ga je parket renoveren?
Er zijn drie situaties wanneer renovatie om de hoek komt kijken:
- Parket of een houten vloer kan worden gerenoveerd als de afwerklaag zodanig is versleten dat de afwerklaag middels onderhoud niet meer te herstellen is.
- Ook is het mogelijk dat er plaatselijk beschadigingen zijn ontstaan, zoals deuken, diepe krassen of verkleuringen.
- Als laatste mogelijkheid kan het zijn dat de huidige eigenaar of de nieuwe eigenaar niet of niet meer tevreden is met de uitstraling of de kleur van de vloer. Er zijn tegenwoordig, met het toepassen van de juiste afwerkingsmethode, vaak mogelijkheden de uitstraling of kleur van de vloer te veranderen.
2. Hoe beoordeel je het parket? Aan welke vereisten moet het parket voldoen?
Om te kunnen renoveren moet het parket nog voldoende laagdikte hebben om geschuurd te worden. Vastgelegd parket, verlijmd en/of genageld, is eigenlijk een vereiste. Bij zwevende vloeren zal een zware bandschuurmachine veel gaan trillen waardoor schuursporen kunnen ontstaan. Om de juiste afwerking te kunnen bepalen is kennis van de houtsoort van belang. Donkere vloeren zijn namelijk vaak lastiger in te kleuren. Bepaal wat de huidige afwerkingslaag is en stel jezelf de volgende vragen:
- Kan die voldoende worden afgeschuurd en waarmee?
- Is het parket zonder verdere voorbereidingen te schuren?
- Moeten er plinten verwijderd worden? Nagels van tapis vloeren (oude Vlaamse stijl) moeten vaak worden doorgedreveld.
- Moeten er vellingkanten worden gefreesd?
- Moeten er delen vervangen worden?
- Is het hout niet te vochtig?
3. Hoe renoveer je een plaatselijke schade?
Het beste is om delen met onherstelbare schade eerst te vervangen.
Stap 2 – Parket schuren
1. Waarom het schuren van parket zo belangrijk is.
Schuren van parket/houten vloeren is vaak een onderschat onderdeel van het vak van een parketteur. Het kan een vloer maken of breken. Een vloer vlak en gelijkmatig zonder (zichtbare) krassen schuren is veel moeilijker dan het lijkt. Zeker bij toepassen van ingekleurde afwerkingslagen. De pigmenten van deze kleuren accentueren sterk de diepere schuurkrassen. En aangezien een parketvloer na het schuren alleen nog maar wordt afgewerkt, ziet de consument dan iedere schuurfout door de afwerkingslaag heen. En dat kan tot ontevreden klanten leiden.
2. Hoe ga je te werk bij het schuren? Welke stappen worden doorlopen?
Belangrijk is om de juiste schuurmachines aan te schaffen. Lägler biedt een compleet pakket professionele parketschuurmachines aan. De best verkochte schuurmachines ter wereld en niet voor niets. De meest robuuste kwaliteit voor het beste eindresultaat. Meestal wordt de vloer eerst grof geschuurd. Het doel hiervan is om de oude afwerklagen weg te schuren, de vloer vlak te schuren en diepere beschadigingen uit de vloer te verwijderen. De vloer is na deze stap te grof om af te werken. Verder zijn er na deze stap diepe krassen ontstaan. Om deze krassen te verwijderen wordt de vloer meestal geschuurd met een middelgrove korrel. Dit om de diepe krassen te verwijderen. Na deze stap is het hout nog steeds niet fijn genoeg geschuurd om een afwerkingslaag aan te brengen. Daarom wordt de vloer meestal nog fijn geschuurd. Vaak wordt de vloer als laatste stap nog gepolijst voor een egaal en homogeen eindresultaat.
3. Welk materiaal gebruik je bij de besproken stappen van het schuurproces? Met andere woorden, welk soort schuurmachine en schuurmateriaal gebruik je wanneer?
Voor het schuren van de gehele vloer wordt een grote bandschuurmachine gebruikt met schuurbanden met een afmetingen van 200 x 750 mm. De meest populaire bandschuurmachine is de Lägler Hummel.
Voor het schuren van de kanten wordt een kantenschuurmachine gebruikt. Lägler biedt de grotere kantenschuurmachine aan, de Lägler Unico met schijven met een diameter van 178 mm. Verder is er nog de lichtere kantenschuurmachine, de Lägler Flip met schijven van 150 mm. Voor het polijsten van de kanten wordt vaak een excentrische handschuurmachine met een diameter van 150 mm gebruikt.
Voor het polijsten van de gehele vloer wordt vaak een boenmachine van 16” ingezet. Geschikt voor schuurschijven of slijpnetten met een diameter van 406 mm Een hele speciale en kwalitatief hoogwaardige polijstmachine is de Lägler Trio. Deze stationaire schuurmachine is voorzien van drie schijven met een diameter van 200 mm. Alleen met deze Trio-machine kan een krasvrij schuurresultaat worden behaald.
Voor alle bovengenoemde machines bieden we met de schuurmiddelen van het Zwitserse merk Sia de hoogste kwaliteit schuurmaterialen. Meerder kwaliteiten schuurmateriaal, verschillende korrels van zeer grof (korrel P16) t/m zeer fijn (Korrel P240) kunnen worden ingezet voor zowel de banden als de schijven. Ook verschillende schuurkorrels worden aangeboden. Zoals aluminiumoixide korrels, zirkonium korrels en keramische korrels.
4. Enkele tips om fouten bij het schuren te voorkomen.
Er kunnen helaas velen fouten worden gemaakt. Schuren van parket/houten vloeren is een professioneel vak waar je echt goed voor geschoold moet worden. Wij bij Lecol organiseren regelmatig trainingen (Cursus krasvij schuren) voor gevorderden waarbij wij de puntjes op de i zetten om echt tot een compleet krasvrij schuurresultaat te kunnen komen. Voor de Covid 19 situatie een groot succes, met tientallen deelnemers. Als de situatie rondom Covid 19 onder controle is, gaan we uiteraard weer regelmatig trainingen organiseren.
- Schuurkrassen die vooral accentueren bij een ingekleurde afwerking, bijvoorbeeld gekleurde impregneerolie, leiden regelmatig tot klachten. Op onze cursus bieden wij een schuurmethode aan om deze klachten te voorkomen.
Verder is er de beginnersfout om de wals van de bandschuurmachine snel en abrupt op de vloer te laten zakken. Dit veroorzaakt een diepe hap van 20 cm breed in de houten vloer. Niet altijd even eenvoudig weer te corrigeren. - In de volgorde van het te gebruiken schuurmateriaal mag niet meer dan één korrel worden overgeslagen. Gebeurt dit wel dan bestaat er het risico dat er diepere krassen, die zijn ontstaan bij het schuren met een voorgaande korrel, niet meer gecorrigeerd kunnen worden.
- Belangrijk is om tussen de verschillende schuurgangen te stofzuigen. Uitgebroken schuurkorrels van een vorige, grovere, schuurgang kunnen anders op de vloer blijven liggen en meegenomen worden door het fijnere schuurmateriaal. Deze kunnen op die wijze diepe schuurkrassen veroorzaken.
- Een goede afstelling, schoonhouden en onderhoud van de schuurmachines is een must voor een goed eindresultaat. Wij kunnen de gebruikers daarmee ondersteunen door machines af te stellen, te repareren en te laten keuren door onze gespecialiseerde monteur.
Stap 3 – Parket afwerken/beschermen
1. Hoe kun je parket afwerken? Welke producten gebruik je dan?
Grofweg zijn er in onze optiek twee afwerksystemen die in de markt beschikbaar zijn: lak of olie.
Lak sluit de vloer min of meer af met een lakfilm en is daardoor gemakkelijk te onderhouden waardoor je een lange levensduur behaalt. Lak wordt soms als minder natuurlijk ervaren, alhoewel daar tegenwoordig ook weer ontwikkeling op zijn. Verder zijn de mogelijkheden van inkleuren wat beperkter en moeten er meestal drie lagen lak aangebracht worden.
Een andere mogelijkheid is het aanbrengen van een impregneerolie. Meestal hoeft je slechts maar één laag aan te brengen. Het geeft een natuurlijk eindeffect. Er zijn vele kleurmogelijkheden, vooral omdat er vaak ook nog mogelijkheden zijn om eerst een voorbehandeling met een watergebaseerde kleurbeits uit te voeren. Onderhoud met onderhoudsolie of boenwas wordt vaak als lastig ervaren.
a) Een parket/houten vloer afwerken met lak. Wat is de werkwijze en welk onderhoud is nodig?
Lakken zijn tegenwoordig eigenlijk altijd op waterbasis. Ze worden met een speciale waterlakroller staand aangebracht. Meestal breng je één laag grondlak aan. Met de sneldrogende grondlak Lobadur® EasyPrime garanderen wij een aanzetloos eindresultaat! Ook worden de inhoudstoffen van tropische houtsoorten geïsoleerd. Daarna kan er naar keuze twee lagen lak worden aangebracht. Voor de laatste laklaag bevelen wij aan om tussen te schuren met een fijne korrel. Als lak kun je een ééncomponenten lak gebruiken, bijvoorbeeld de Lobadur® EasyFinish, of een tweecomponenten lak, bijvoorbeeld Lobadur® Duo (polyurethaan, zeer slijtvast) of Lobadur® Supra (keramsiche nanotechnologie lak, extreem slijtvast).
De lakken zijn in verschillende matgraden verkrijgbaar van extreem mat tot glanzend en alles wat daar tussen zit. Onderhoud wordt met een watergebaseerde polish uitgevoerd. De Lecol EasyPolish OH41 is een standaard acrylaat polish. Deze is verkrijgbaar in een zijdematte of extra matte uitvoering. De Lecol AntiSlip Polish OH47 is speciaal voor situaties waar de vloer niet te glad mag worden. De Lecol Master Polish V6 tenslotte is een extreem slijtvaste polish op polyurethaan basis, welke verkrijgbaar is in een matte en glanzende uitvoering.
b) Een parket/houten vloer afwerken met boenwas. Wat is de werkwijze en welk onderhoud is nodig?
Alvorens een vloer met boenwas af te werken adviseren wij de vloer eerst te behandelen met een impregneerolie. Een hele goede impregneerolie is de Lobasol® HS 2K ImpactOil. Dit is een 2 componenten olie die zeer snel doorhard. Verkrijgbaar in transparante versie maar ook in een flink aantal mooie kleuren. Voorbehandeling met een Lobasol® PreTone kleurbeits (verkrijgbaar in meerdere kleuren) is mogelijk voor een nog diepere kleur of nog meer kleurvariatie. Met een speciale roller wordt de olie dun aangebracht. Na ca. 45 minuten wachttijd wordt de olie ingepoetst met een boenmachine voorzien van een pad. Overtollige olie wordt verwijderd. De boenwas kan de volgende dag worden aangebracht, bijvoorbeeld met de watergedragen Lecol WaxCare OH39. Voor regelmatig onderhoud adviseren wij de Lecol Wax&Clean OH32. Dit is een watergebaseerd reinigingsmiddel dat ook een waslaagje achterlaat.
c) Een parket/houten vloer afwerken met olie. Wat is de werkwijze en welk onderhoud is nodig?
Meestal wordt de vloer afgewerkt met één laag impregneerolie. Een hele goede impregneerolie is de Lobasol® HS 2K ImpactOil. Dit is een 2 componenten olie die zeer snel doorhard. Verkrijgbaar in transparante versie maar ook in een flimk aantal mooie kleuren.
Voorbehandeling met een Loba PreTone kleurbeits (verkrijgbaar in meerdere kleuren) is mogelijk voor een nog diepere of meer kleurvariatie. Met een speciale roller wordt de olie dun aangebracht. Na ca. 45 minuten wachttijd wordt de olie ingepoetst met een boenmachine voorzien van een pad. Voor het regelmatig onderhouden adviseren wij de Lecol OilCare OH22. Dit is een watergebaseerde onderhoudsolie.
d) En dan nog dit…
Een geheel nieuw systeem waar op dit moment erg veel vraag naar is zijn de onzichtbare lakken. Met de Lobadur® 2K Invisible Protect A.T. kunnen we een uniek systeem aanbieden dat bestaat uit slechts twee lagen hoogwaardige watergedragen polyurethaan lak. Slechts twee lagen, dus een enorme tijdsbesparing. Met deze hoogwaardige afwerklaag behoudt het hout de lichte kleur die het heeft nadat het kaalgeschuurd is.
Verder blijft de oppervlaktestructuur van het hout zichtbaar en voelbaar. Door het extreem matte effect ziet de vloer er nog natuurlijker uit. Een lichte en natuurlijke look waar iedereen op dit moment naar op zoek is. Als het nog lichter moet, kan er aan de Lobadur® 2K InvisibleProtect A.T. nog een wit kleurpigment worden toegevoegd, de Lobadur® Whitener.
Na het aanbrengen en drogen van de eerste laag Lobadur® 2K InvisibleProtect A.T. met de speciale waterlakroller kan de vloer worden voorzien van de laatste laag Lobadur® 2K InvisibleProtect A.T. Als onderhoudsmiddel adviseren wij de Lecol CareCleaner OH43. Dit is een watergebaseerd product dat reinigt en tegelijkertijd een onzichtbare onderhoudsfilm achterlaat.
2. Welk gereedschap/machines gebruik je bij het afwerken?
Goede producten moeten ook worden verwerkt met goed materiaal/machines.
Voor het lakken gebruik je het volgende:
• Speciale waterlakroller 25 cm breed voor het lakken van de grote vlakken. Incl. beugel en steel
• Waterlakroller voor de randen, ca. 5 cm. breed
• Kwast voor de randen en hoeken
• Emmer, met plastic zakken voor de lak
• Machines om tussen te schuren; 16” boenmachine, excenter schuurmachine
• Schuurmateriaal om tussen te schuren, korrel 120, 150, 180
• Stofzuiger
Voor het oliën gebruik je het volgende:
• Roller voor het opbrengen van de olie, incl. beugel en steel
• Doeken
• Eventueel een spatel
• 16” boenmachine met pads en doeken
3. En tot slot nog wat tips voor de perfecte afwerking!
Ook het afwerken van een vloer is een vak. Goede opleiding is belangrijk om tot een goed eindresultaat te komen. Daarom is het onmogelijk hieronder alle tips te geven om tot een goed eindresultaat te komen. Maar de tips die we hebben, delen we graag.
- Belangrijk is om de technische fiches van de te gebruiken lakken en oliën goed te lezen. Zaken zoals droogtijden, applicatiemethode, volgorde, toepassing etc. zijn erg belangrijk. Werk rustig en nauwkeurig. Bedenk vooraf goed hoe je het precies gaat aanpakken.
- Belangrijk is om te werken uit een lakemmer. Giet de lak dus niet op de vloer. Op deze wijze kunnen de contouren van de lakplas voor altijd op de vloer zichtbaar blijven. Ook blijf je de lak, door te werken vanuit een lakemmer, steeds homogeen mengen.
- Bij het lakken is het van belang om zogenaamde aanzetten te voorkomen. Werk altijd nat in nat. Werk daarom bijvoorbeeld niet eerst alle randen van een vloer af voordat je gaat lakken. De randen zullen hierdoor af gaan te tekenen.
- Bij het oliën is het van belang de olie goed te laten impregneren voordat je de impregneerolie gaat inboenen. Het hout moet namelijk wel voldoende beschermd worden.
- Bij het inkleuren van een vloer met ingekleurde impregneerolie is het belangrijk dat een consument krijgt wat hij denkt dat hij besteld heeft. Maak daarom altijd vooraf een kleurmonster, bij voorkeur op de te renoveren vloer zelf. Gebruik dan dezelfde schuurmethode als die je later op de gehele vloer gaat toepassen. Op deze manier voorkom je discussies en problemen achteraf.
Heb je nog vragen over het renoveren van parket of houten vloer? Of vragen met betrekking tot een
specifiek product? Neem dan contact met ons op via +31 (0)416 566 540 of verkoop@lecol.nl.