Top
Image Alt

Renoveren parket | Afwerken.

  |  Renoveren parket | Afwerken.

Renoveren parket | Afwerken.

Je hebt een parketvloer of houten vloer te renoveren. Hoe ga je nu precies te werk? Waar moet je op letten? Welke stappen komen daarbij kijken? We hebben dit voor je uiteengezet om zo tot een perfect eindresultaat te komen, stap voor stap.

  1. BESTAAND PARKET BEOORDELEN
  2. PARKET SCHUREN
  3. PARKET AFWERKEN/BESCHERMEN

In dit deel bespreken we uitgebreid stap 3. Klik op bovenstaande links voor meer informatie over stap 1 en stap 2.

 

Parket afwerken/beschermen

1. Hoe kun je parket afwerken? Welke producten gebruik je dan?
Grofweg zijn er in onze optiek twee afwerksystemen die in de markt beschikbaar zijn: lak of olie.
Lak sluit de vloer min of meer af met een lakfilm en is daardoor gemakkelijk te onderhouden waardoor je een lange levensduur behaalt. Lak wordt soms als minder natuurlijk ervaren, alhoewel daar tegenwoordig ook weer ontwikkeling op zijn. Verder zijn de mogelijkheden van inkleuren wat beperkter en moeten er meestal drie lagen lak aangebracht worden.
Een andere mogelijkheid is het aanbrengen van een impregneerolie. Meestal hoeft je slechts maar één laag aan te brengen. Het geeft een natuurlijk eindeffect. Er zijn vele kleurmogelijkheden, vooral omdat er vaak ook nog mogelijkheden zijn om eerst een voorbehandeling met een watergebaseerde kleurbeits uit te voeren. Onderhoud met onderhoudsolie of boenwas wordt vaak als lastig ervaren.

a) Een parket/houten vloer afwerken met lak. Wat is de werkwijze en welk onderhoud is nodig?
Lakken zijn tegenwoordig eigenlijk altijd op waterbasis. Ze worden met een speciale waterlakroller staand aangebracht. Meestal breng je één laag grondlak aan. Met de sneldrogende grondlak Lobadur® EasyPrime garanderen wij een aanzetloos eindresultaat! Ook worden de inhoudstoffen van tropische houtsoorten geïsoleerd. Daarna kan er naar keuze twee lagen lak worden aangebracht. Voor de laatste laklaag bevelen wij aan om tussen te schuren met een fijne korrel. Als lak kun je een ééncomponenten lak gebruiken, bijvoorbeeld de Lobadur® EasyFinish, of een tweecomponenten lak, bijvoorbeeld Lobadur® Duo (polyurethaan, zeer slijtvast) of Lobadur® Supra (keramsiche nanotechnologie lak, extreem slijtvast).

De lakken zijn in verschillende matgraden verkrijgbaar van extreem mat tot glanzend en alles wat daar tussen zit. Onderhoud wordt met een watergebaseerde polish uitgevoerd. De Lecol EasyPolish OH41 is een standaard acrylaat polish. Deze is verkrijgbaar in een zijdematte of extra matte uitvoering. De Lecol AntiSlip Polish OH47 is speciaal voor situaties waar de vloer niet te glad mag worden. De Lecol Master Polish V6 tenslotte is een extreem slijtvaste polish op polyurethaan basis, welke verkrijgbaar is in een matte en glanzende uitvoering.

b) Een parket/houten vloer afwerken met boenwas. Wat is de werkwijze en welk onderhoud is nodig?
Alvorens een vloer met boenwas af te werken adviseren wij de vloer eerst te behandelen met een impregneerolie. Een hele goede impregneerolie is de Lobasol® HS 2K ImpactOil. Dit is een 2 componenten olie die zeer snel doorhard. Verkrijgbaar in transparante versie maar ook in een flink aantal mooie kleuren. Voorbehandeling met een Lobasol® PreTone kleurbeits (verkrijgbaar in meerdere kleuren) is mogelijk voor een nog diepere kleur of nog meer kleurvariatie. Met een speciale roller wordt de olie dun aangebracht. Na ca. 45 minuten wachttijd wordt de olie ingepoetst met een boenmachine voorzien van een pad. Overtollige olie wordt verwijderd. De boenwas kan de volgende dag worden aangebracht, bijvoorbeeld met de watergedragen Lecol WaxCare OH39. Voor regelmatig onderhoud adviseren wij de Lecol Wax&Clean OH32. Dit is een watergebaseerd reinigingsmiddel dat ook een waslaagje achterlaat.

c) Een parket/houten vloer afwerken met olie. Wat is de werkwijze en welk onderhoud is nodig?
Meestal wordt de vloer afgewerkt met één laag impregneerolie. Een hele goede impregneerolie is de Lobasol® HS 2K ImpactOil. Dit is een 2 componenten olie die zeer snel doorhard. Verkrijgbaar in transparante versie maar ook in een flimk aantal mooie kleuren.

Voorbehandeling met een Loba PreTone kleurbeits (verkrijgbaar in meerdere kleuren) is mogelijk voor een nog diepere of meer kleurvariatie. Met een speciale roller wordt de olie dun aangebracht. Na ca. 45 minuten wachttijd wordt de olie ingepoetst met een boenmachine voorzien van een pad. Voor het regelmatig onderhouden adviseren wij de Lecol OilCare OH22. Dit is een watergebaseerde onderhoudsolie.

d) En dan nog dit…
Een geheel nieuw systeem waar op dit moment erg veel vraag naar is zijn de onzichtbare lakken. Met de Lobadur® 2K Invisible Protect A.T. kunnen we een uniek systeem aanbieden dat bestaat uit slechts twee lagen hoogwaardige watergedragen polyurethaan lak. Slechts twee lagen, dus een enorme tijdsbesparing. Met deze hoogwaardige afwerklaag behoudt het hout de lichte kleur die het heeft nadat het kaalgeschuurd is.

Verder blijft de oppervlaktestructuur van het hout zichtbaar en voelbaar. Door het extreem matte effect ziet de vloer er nog natuurlijker uit. Een lichte en natuurlijke look waar iedereen op dit moment naar op zoek is. Als het nog lichter moet, kan er aan de Lobadur® 2K InvisibleProtect A.T. nog een wit kleurpigment worden toegevoegd, de Lobadur® Whitener.

Na het aanbrengen en drogen van de eerste laag Lobadur® 2K InvisibleProtect A.T. met de speciale waterlakroller kan de vloer worden voorzien van de laatste laag Lobadur® 2K InvisibleProtect A.T. Als onderhoudsmiddel adviseren wij de Lecol CareCleaner OH43. Dit is een watergebaseerd product dat reinigt en tegelijkertijd een onzichtbare onderhoudsfilm achterlaat.

2. Welk gereedschap/machines gebruik je bij het afwerken?

Goede producten moeten ook worden verwerkt met goed materiaal/machines.

Voor het lakken gebruik je het volgende:
• Speciale waterlakroller 25 cm breed voor het lakken van de grote vlakken. Incl. beugel en steel
• Waterlakroller voor de randen, ca. 5 cm. breed
• Kwast voor de randen en hoeken
• Emmer, met plastic zakken voor de lak
• Machines om tussen te schuren; 16” boenmachine, excenter schuurmachine
• Schuurmateriaal om tussen te schuren, korrel 120, 150, 180
• Stofzuiger

Voor het oliën gebruik je het volgende:
• Roller voor het opbrengen van de olie, incl. beugel en steel
• Doeken
• Eventueel een spatel
• 16” boenmachine met pads en doeken

3. En tot slot nog wat tips voor de perfecte afwerking!
Ook het afwerken van een vloer is een vak. Goede opleiding is belangrijk om tot een goed eindresultaat te komen. Daarom is het onmogelijk hieronder alle tips te geven om tot een goed eindresultaat te komen. Maar de tips die we hebben, delen we graag.

  • Belangrijk is om de technische fiches van de te gebruiken lakken en oliën goed te lezen. Zaken zoals droogtijden, applicatiemethode, volgorde, toepassing etc. zijn erg belangrijk. Werk rustig en nauwkeurig. Bedenk vooraf goed hoe je het precies gaat aanpakken.
  • Belangrijk is om te werken uit een lakemmer. Giet de lak dus niet op de vloer. Op deze wijze kunnen de contouren van de lakplas voor altijd op de vloer zichtbaar blijven. Ook blijf je de lak, door te werken vanuit een lakemmer, steeds homogeen mengen.
  • Bij het lakken is het van belang om zogenaamde aanzetten te voorkomen. Werk altijd nat in nat. Werk daarom bijvoorbeeld niet eerst alle randen van een vloer af voordat je gaat lakken. De randen zullen hierdoor af gaan te tekenen.
  • Bij het oliën is het van belang de olie goed te laten impregneren voordat je de impregneerolie gaat inboenen. Het hout moet namelijk wel voldoende beschermd worden.
  • Bij het inkleuren van een vloer met ingekleurde impregneerolie is het belangrijk dat een consument krijgt wat hij denkt dat hij besteld heeft. Maak daarom altijd vooraf een kleurmonster, bij voorkeur op de te renoveren vloer zelf. Gebruik dan dezelfde schuurmethode als die je later op de gehele vloer gaat toepassen. Op deze manier voorkom je discussies en problemen achteraf.

 

Dit was stap 3. Klik hier voor stap 2: parket schuren of stap 1: bestaand parket beoordelen

 

 

 

VOLG
ONS OP
INSTAGRAM