Top
Image Alt

Onderhoud PVC-vloer

  |  Onderhoud PVC-vloer

Onderhoud PVC-vloer

Dit onderhoudsadvies is bedoeld voor vloeren van PVC of vinyl.

Dagelijks onderhoud

Zand en/of ander verontreinigen zijn de veroorzakers van de slijtage van je mooie pvc-vloer. Essentieel is om dagelijks je pvc-vloer stofvrij te houden. Hiervoor gebruik je een stofwisser in combinatie met de microvezeldoekjes of een stofzuiger voorzien van de zuigmond voor parket. Zo verleng je gegarandeerd de levensduur van je pvc-vloer.

Regelmatig reinigen

Loba SprayMob_detail_HRWij adviseren je om je pvc-vloer te reinigen op één van de twee onderstaande manieren:

 • Met het Loba SprayMop-systeem

Dit Spraymop systeem is voorzien van een uitwasbare vlakke mop en een geïntegreerde voorraadflacon. Hierin stop je het Loba Refill onderhoudsmiddel. De Refill altijd verdunnen met water, zie hiervoor de gebruiksaanwijzing op de flacon. Door middel van het pompsysteem kun je makkelijk de vlekken op je pvc-vloer verwijderen. Belangrijk is om de vloer niet te vochtig te maken en te veel vocht direct te verwijderen.

 • Met Lecol Clean OH59

Dit product moet je sterk verdunnen met water. Vervolgens hiermee met een uitgewrongen dweil of mop de vloer licht vochtig afnemen. Belangrijk is om de vloer niet te vochtig te maken en te veel vocht direct te verwijderen.

Tips voor het gebruik van je PVC-vloer

 1. Zorg ervoor dat je direct bij de voor-/achterdeur een goede ademende vuilloopmat plaatst. Zo voorkom je dat het ergste vuil op je pvc-vloer terechtkomt.
 2. Plaats nooit plantenbakken met openingen direct op de pvc-vloer, maar altijd op een lekschaal.
 3. Plaats viltjes onder tafels, stoelen en ander meubilair dat regelmatig verschoven wordt. Hiermee voorkom je beschadigingen. De viltjes wel minimaal een keer per jaar vervangen.
 4. Mooi maar zeer slecht voor jouw pvc-vloer is schoeisel met naaldhakken, ook wel stiletto’s genoemd. Als de zool weg of versleten is ontstaan er putjes vanwege de spijker.
 5. Een te lage luchtvochtigheid kan invloed hebben op de conditie van de pvc-vloer. Een luchtbevochtiger is dan aan te bevelen.
 6. Voor gebruik altijd de houdbaarheidsdatum op de flacon controleren.
 7. Gebruik nooit jouw normale huishoudelijke schoonmaakproducten. Deze producten kunnen onherstelbare schade veroorzaken aan je mooie pvc-vloer.

Intensief reinigen

Bij ernstige vervuiling of voor het aanbrengen van een nieuwe polishlaag dient de vloer intensief gereinigd te worden.

Je pvc-vloer kan in dat geval gereinigd worden met onze Lecol PVC Remover OH55 in combinatie met een dweil, wisser of mop. De PVC Remover OH55 moet je eerst verdunnen met handwarm water. Verhouding 1 deel Lecol PVC Remover OH55 op 8-10 delen schoon water.

Het beste is om het vuile water met een waterstofzuiger direct weg te zuigen. Een andere optie is opnemen met doeken. Laat nooit water op je PVC-vloer staan. Daarna neutraliseren met schoon leidingwater. Ook dit water wegzuigen of opnemen met doeken.

Het neutraliseren is noodzakelijk om te voorkomen dat er resten van het reinigingsmiddel op de gelakte parketvloer achterblijven.

Aanbrengen van een beschermingslaag

Het aanbrengen van een beschermingslaag, bij pvc-vloeren ook wel een polishlaag genoemd, dient ervoor om de toplaag van het PVC zoveel mogelijk te beschermen. Door tijdig weer een nieuwe polishlaag aan te brengen vangt deze polishlaag de slijtage zoveel mogelijk op en zal daardoor, tenzij er zwaardere beschadigingen zijn, de levensduur van de pvc-vloer aanzienlijk verlengen.

De polishlaag is eigenlijk een hele dunne laklaag die eenvoudig aan te brengen is en snel droogt, zodat de vloer weer snel in gebruik kan worden genomen. De polish zal lichte krassen vullen en de vloer een homogene glanslaag geven. De frequentie van het aanbrengen is afhankelijk van hoe intensief de vloer gebruikt wordt. Als er slijtage zichtbaar is op de vloer dan is het tijd om een nieuwe polishlaag aan te brengen. Dit is gemiddeld circa tweemaal per jaar, maar kan bij intensief gebruik van de vloer (veel) vaker zijn.

Na het drogen van het intensief reinigen (zie vorige hoofdstuk) kan de polishlaag Lecol PVC Polish OH51 aangebracht worden. Dit is een zeer slijtvaste polish op polyurethaanbasis met een halfmat eindresultaat. Deze polish is zeer sterk en heeft een hoge mate van hechting en is daardoor na het aanbrengen vrijwel niet meer te verwijderen.

Voor het strak aanbrengen van de polish adviseren wij je Lecol-polishverdeler te gebruiken. Dun en gelijkmatig aanbrengen, laten opdrogen en de vloer is weer klaar voor gebruik. De droogtijd is meestal tussen de 30 en 60 minuten afhankelijk van de temperatuur in de ruimte, relatieve luchtvochtigheid en ventilatie.

Voor meer informatie of vragen, neemt gerust contact met ons op! 

Overzicht van de te bestellen producten en/of hulp materialen

 • Lecol PVC Cleaner OH59
 • Lecol PVC Remover OH55
 • Lecol PVC Polish OH51
 • Micro vezel doekjes blauw 50
 • Loba SprayMop compleet
 • Loba Clean – refill voor de SprayMop
 • Losse vacht voor de Loba Spraymop

VOLG
ONS OP
INSTAGRAM