Top
Image Alt

Onderhoud parketvloer behandeld met Loba Invisible lak

  |  Onderhoud parketvloer behandeld met Loba Invisible lak

Onderhoud parketvloer behandeld met Loba Invisible lak

Het onderhoud van je houten vloer die is afgelakt met de LOBA 2K Invisible Protect (hierna de Loba Invisble) wijkt wat af van het onderhoud van een “normaal” gelakte houten vloeren. Omdat de vloer met de Loba Invisible een extreem mat eindresultaat geeft, is onderhoud door middel van een polishlaag niet aan te bevelen. Daardoor zou de vloer namelijk teveel gaan glanzen, en dat is nu net niet wat je wilt. Wij raden dan ook een afwijkende methode aan.

Het onderhoud van een vloer kent drie gradaties van onderhoud: dagelijks onderhoud, regelmatig reinigen, intensief reinigen.

Dagelijks onderhoud

Zand en/of andere verontreinigingen zijn de veroorzakers van de slijtage van je mooie houten vloer. Het is dan ook essentieel om dagelijks je gelakte houten vloer stofvrij te houden. Hiervoor kun je ervoor kiezen om een stofwisser in combinatie met de microvezeldoekjes te gebruiken of door gebruik te maken van een stofzuiger voorzien van een zuigmond voor parket. Je houten vloer behoudt daardoor langer zijn mooie natuurlijke uitstraling.

Belangrijk om te weten: als je houten vloer net is gelakt met Loba Invisible, mag je pas na 14 dagen de vloer vochtig afnemen.

Regelmatig reinigen

Je kunt je houten vloer die is afgelakt met Loba Invisible het beste reinigen met Lecol CareCleaner OH43. Dit product is een reinigings- en onderhoudsproduct in één en wordt sterk verdund met water. Je kunt heel eenvoudig met een uitgewrongen dweil of mop de vloer licht vochtig afnemen. Hierdoor zal er, naast de reinigende werking van dit product, een dun beschermingslaagje op de vloer achterblijven. Het extreem matte effect blijft nu intact.

Belangrijk om te weten: maak de vloer niet te vochtig en verwijder te veel vocht direct.

Intensief reinigen

Bij ernstige vervuiling of voor het aanbrengen van een nieuwe beschermingslaag dien je de vloer intensief te reinigen. Je kunt je houten vloer afgelakt met Loba Invisible in dat geval reinigen met onze Lecol Remover OH45 in combinatie met de een dweil, wisser of mop. De Lecol Remover OH45 dien je te verdunnen met handwarm water (verhouding: 1 deel Lecol Remover OH45 op 8-10 delen schoon water).

Het beste is om het vuile water met een waterstofzuiger direct weg te zuigen. Een ander optie is om het vuile water op te nemen met doeken. Laat nooit water op je gelakte houten vloer staan.

Daarna adviseren wij om te neutraliseren met schoon leidingwater, dat je daarna ook dient op te zuigen of op te nemen met doeken. Het neutraliseren is noodzakelijk om te voorkomen dat er resten van de reinigingsmiddelen op de gelakte parketvloer achterblijven.

Tips voor het gebruik van je met Loba Invisible gelakte houten vloer

 1. Zorg ervoor dat je direct bij de voor-/achterdeur een goede ademende vuilloopmat plaatst. Zo voorkom je dat het ergste vuil op je houten vloer terechtkomt.
 2. Plaats nooit plantenbakken met openingen direct op de houten vloer, maar op een lekschaal.
 3. Plaats viltjes onder tafels, stoelen en ander meubilair dat regelmatig verschoven wordt. Hiermee voorkom je beschadiging. Vervang de viltjes wel minimaal eenmaal per jaar.
 4. Mooi maar zeer slecht voor je houten vloer is schoeisel met naaldhakken ook wel stiletto’s genoemd. Als de zool weg of versleten is, zullen door de spijker putjes ontstaan.
 5. Een te lage luchtvochtigheid kan invloed hebben op de conditie van de houten vloer. We raden dan aan een luchtbevochtiger in de ruimte te zetten.
 6. Voor gebruik altijd de houdbaarheidsdatum op de flacon controleren.
 7. Gebruik nooit je normale huishoudelijke schoonmaakproducten. Deze producten kunnen onherstelbare schade veroorzaken aan je mooie houten vloer.

Aanbrengen van een beschermingslaag

Het aanbrengen van een beschermingslaag dient ervoor om de laklaag zoveel mogelijk te beschermen. Door tijdig weer een nieuwe onderhoudslaag aan te brengen, vangt deze polishlaag de slijtage zoveel mogelijk op. Dit zal, tenzij er zwaardere beschadigingen zijn, de levensduur van de houten vloer aanzienlijk verlengen.

Hoe vaak je dit aanbrengt is afhankelijk van hoe intensief de vloer gebruikt wordt. Als er slijtage zichtbaar is op de vloer,  is het tijd om een nieuwe beschermingslaag aan te brengen. Dit is gemiddeld circa tweemaal per jaar, maar kan bij intensief gebruik van de vloer (veel) vaker zijn.

Na het drogen van het intensief reinigen kan de beschermingslaag aangebracht worden. Ook hiervoor wordt de Lecol CareCleaner OH43 gebruikt. Dit keer in een meer geconcentreerde mengverhouding met water, namelijk 1 deel Lecol CareCleaner OH43 met 10 delen water. Vervolgers hiermee met een uitgewrongen dweil of mop de vloer licht vochtig afnemen.

Belangrijk om te weten: de droogtijd is circa 60 minuten, afhankelijk van de temperatuur in de ruimte, relatieve luchtvochtigheid en ventilatie.

Het verwijderen van oude beschermingslagen

Wij adviseren dit professioneel te laten uitvoeren, maar mocht je het in eigen beheer willen uitvoeren, dan is het verstandig onderstaande richtlijnen te volgen:

 • Als de vloer te veel gaat glanzen, is het aan te bevelen de beschermingslagen te verwijderen.
 • In de ruimte waar je de beschermingslagen van de houten vloer wilt aanpakken dien je de vloer geheel leeg te halen.
 • Maak eerst de vloer stofvrij.
 • Gebruik vervolgens onze Lecol Remover OH45 (mengverhouding 1 deel Lecol Remover OH45 op 2-4 delen schoon handwarm water).
 • Breng met een wisser, mop of dweil de verdunde remover aan. Let op: behandel nooit meer dan 2-3m2 tegelijkertijd.
 • Schrob na 2 tot 3 minuten wachten de beschermingslagen los met een 16 inch eenschijfmachine, waaronder een groene pad is aangebracht (een éénschijfmachine is te huur bij de betere verhuurbedrijven).
 • Het beste is om het vuile water inclusief beschermingslagen met een waterstofzuiger direct weg te zuigen. Een ander optie is het vuile water op te nemen met doeken. Indien de resten van de beschermingslaag niet direct verwijderd worden, hechten zij zich direct weer aan de vloer.
 • Laat nooit te veel vocht op je gelakte houten vloer staan. Te veel vocht kan tot zwelling en verkleuring van je houten vloer leiden. Maar zorg wel dat de vloer licht vochtig blijft.
 • Daarna de vloer weer neutraliseren met schoon leidingwater. Dit water vervolgens weer direct wegzuigen of opnemen met doeken. Het neutraliseren is noodzakelijk om te voorkomen dat er resten van de reinigingsmiddelen op de gelakte houten vloer achterblijven.
 • Na het drogen kan er een nieuwe beschermingslaag aangebracht worden, zie hiervoor ‘Aanbrengen van een beschermingslaag’.

Overzicht van de te bestellen producten en/of hulpmaterialen

 • Lecol CareCleaner OH43
 • Lecol Remover OH45
 • Microvezeldoekjes blauw 50

Voor meer informatie of vragen, neemt gerust contact met ons op! 

 

VOLG
ONS OP
INSTAGRAM