Top
Image Alt

Onderhoud gelakte houten vloer

  |  Onderhoud gelakte houten vloer

Onderhoud gelakte houten vloer

Dit onderhoudsadvies is bedoeld voor gelakte houten vloeren.

Dagelijks onderhoud

Zand en/of ander verontreinigen zijn de veroorzakers van de slijtage van je mooie houten vloer. Essentieel is om dagelijks je gelakte houten vloer stofvrij te houden. Hiervoor kun je de keuze maken voor een stofwisser in combinatie met de microvezeldoekjes of gebruik te maken van een stofzuiger voorzien van de zuigmond voor parket. Hierdoor verleng je de levensduur van je houten vloer,

Als je houten vloer net is gelakt, dan mag je pas na 14 dagen de vloer vochtig afnemen en/of een onderhoudslaag (polish) aanbrengen.

Regelmatig reinigen

Loba SprayMob_detail_HRJe kunt je gelakte houten vloer het beste reinigen op één van de twee onderstaande manieren:

 • Met het Loba SprayMop systeem

Dit Spraymop systeem is voorzien van een uitwasbare vlakke mop en een geïntegreerde voorraad flacon, hierin kun je het Loba Refill onderhoudsmiddel doen. (de Refill altijd verdunnen met water, zie hiervoor de gebruiksaanwijzing op de flacon). Door middel van het pompsysteem kun je makkelijk de vlekken op gelakte houten vloer verwijderen. Belangrijk is om de vloer niet te vochtig te maken en te veel vocht direct te verwijderen.

 • Met Lecol Clean OH49

Dit product wordt sterk verdund met water. Hiermee met een uitgewrongen dweil of mop de vloer licht vochtig afnemen. Belangrijk is om de vloer niet te vochtig te maken en te veel vocht direct te verwijderen.

Intensief reinigen

Bij ernstige vervuiling of voor het aanbrengen van een nieuwe polish-laag dient de vloer intensief gereinigd te worden. Je gelakte houten vloer kan in dat geval gereinigd worden met onze Lecol Remover OH45 in combinatie met een dweil, wisser of mop. De Lecol Remover OH45 verdunnen met handwarm water. Verhouding 1 deel Lecol Remover OH45 op 8-10 delen schoon water.

Het beste is om het vuile water met een waterstofzuiger direct weg te zuigen en een ander optie is opnemen met doeken. Laat nooit water op je gelakte houten vloer staan. Daarna neutraliseren met schoon leidingwater ook dit water wegzuigen of opnemen met doeken. Het neutraliseren is noodzakelijk om te voorkomen dat er resten van het reinigingsmiddel op de gelakte parketvloer achterblijven.

Tips voor het gebruik van je gelakte houten vloer

 1. Zorg ervoor, dat je direct bij de voor-achterdeur een goede ademende vuilloopmat plaatst, zo voorkom je, dat het ergste vuil op je houten vloer terechtkomt.
 2. Plaats nooit plantenbakken met openingen direct op de houten vloer, maar op een lekschaal.
 3. Plaats onder tafels, stoelen en ander meubilair dat regelmatig verschoven wordt viltjes, hiermee voorkom je beschadiging, viltjes minimaal eenmaal per jaar vervangen.
 4. Mooi maar zeer slecht voor je houten vloer, schoeisel met naaldhakken ook wel stiletto’s genoemd. Als de zool weg of versleten is zal door de spijker putjes ontstaan.
 5. Een te lage luchtvochtigheid kan invloed hebben op de conditie van de houten vloer, een luchtbevochtiger is dan aan te bevelen.
 6. Voor gebruik altijd de houdbaarheidsdatum op de flacon controleren.
 7. Gebruik nooit uw normale huishoudelijke schoonmaakproducten, deze producten kunnen onherstelbare schade veroorzaken aan je mooie houten vloer.

Aanbrengen van een beschermingslaag

Het aanbrengen van een beschermingslaag, bij gelakte houten vloeren ook wel een polish-laag genoemd, dient ervoor om de laklaag zoveel mogelijk te beschermen. Door tijdig weer een nieuwe polish-laag aan te brengen vangt deze polishlaag de slijtage zoveel mogelijk op en zal daardoor, tenzij er zwaardere beschadigingen zijn, de levensduur van de houten vloer aanzienlijk verlengen.

De polish-laag is eigenlijk een heel dunne laklaag die eenvoudig aan te brengen is en snel droogt, zodat de vloer weer snel in gebruik kan worden genomen. De polish zal lichte krassen vullen en de vloer een homogene glanslaag geven. De frequentie van het aanbrengen is afhankelijk van hoe intensief de vloer gebruikt wordt. Als er slijtage zichtbaar is op de vloer dan is het tijd om een nieuwe polishlaag aan te brengen. Dit is gemiddeld circa tweemaal per jaar, maar kan bij intensief gebruik van de vloer (veel) vaker zijn. Na het drogen van het intensief reinigen (zie vorige hoofdstuk) kan de polish-laag aangebracht worden.

Lecol heeft drie verschillende soorten polish in het assortiment:

 1. Lecol Easypolish oh41Lecol Easy Polish OH41 glansgraad extra mat of zijdemat, op basis van acrylaat. Relatief eenvoudig weer te verwijderen indien noodzakelijk.
 2. Lecol masterpolish V6Lecol Master Polish V6 glansgraad mat of glans, op basis van polyurethaan. Dit is een zeer slijtvaste polish die minder frequent aangebracht hoeft te worden. Deze polish is vrijwel niet meer te verwijderen.
 3. Lecol antislip polish oh47Lecol Anti-slip polish OH47 glansgraad halfmat. Deze polish is anti-slip ingesteld, de beste oplossing als een vloer stroef moet zijn. Eventueel ook als reiniger verdund aan te brengen. Relatief eenvoudig weer te verwijderen indien noodzakelijk.

Je gelakte houten vloer kan na het intensief reinigen voorzien worden van één laag polish. De polish altijd puur en gelijkmatig aanbrengen. Voor het strak aanbrengen van de polish adviseren wij je Lecol polishverdeler te gebruiken. Dun en gelijkmatig aanbrengen, laten opdrogen en de vloer is weer klaar voor gebruik. De droogtijd is meestal tussen de 30 en 60 minuten afhankelijk van de temperatuur in de ruimte, relatieve luchtvochtigheid en ventilatie.

Het verwijderen van oude polish-lagen

Wij adviseren dit professioneel te laten uitvoeren, maar mocht je het in eigen beheer willen uitvoeren, dan hierbij de richtlijnen:

Attentie: lagen polish Master Polish V6 mat en glanzend zijn dusdanig sterk dat deze niet verwijderd kunnen worden. De ruimte waar je de polish-lagen van de houten vloer wilt aanpakken dan dient de vloer geheel leeg te worden gehaald.

Eerst de vloer stof vrijmaken. Onze Lecol Remover OH45 gebruiken, gebruik handwarm water. Meng verhouding 1 deel Lecol Remover OH45 op 2-4 delen schoon handwarm water. Met de een wisser, mop of dweil verdunde remover aanbrengen. Nooit meer dan 2-3 m2 tegelijk behandelen.

Na 2 tot 3 minuten wachten, de polish-lagen los schrobben met een 16”eenschijfmachine, waaronder een groene pad is aangebracht (een éénschijfmachine is te huur bij de betere verhuurbedrijven). Het beste is om het vuile water inclusief polish-resten met een waterstofzuiger direct weg te zuigen een ander optie is opnemen met doeken. Indien de polish-resten niet direct verwijderd worden dan hechten zij direct weer aan de vloer.

Laat nooit te veel vocht op je gelakte houten vloer staan. Te veel vocht kan tot zwelling en verkleuring van de houten vloer leiden. Maar zorg wel dat de vloer licht vochtig blijft. Daarna neutraliseren met schoon leidingwater, dit water direct wegzuigen of opnemen met doeken. Het neutraliseren is noodzakelijk om te voorkomen dat er resten van het reinigingsmiddel op de gelakte houten vloer achterblijven. Na het drogen kan er een nieuwe polish-laag aangebracht worden, zie hiervoor ‘aanbrengen van beschermingslaag’.

Voor meer informatie of vragen, neemt gerust contact met ons op! 

Overzicht van de te bestellen producten en/of hulp materialen

 • Lecol Clean OH 49
 • Lecol Remover OH 45
 • Lecol Easy Polish OH 41 Extra mat
 • Lecol Easy Polish OH 41 zijdemat
 • Lecol Master Polish V6 glans
 • Lecol Master Polish V6 mat
 • Lecol anti-slip polish OH47
 • Micro vezel doekjes blauw
 • Loba SprayMop compleet
 • Loba Clean – refill voor de SprayMop
 • Losse vacht voor de Loba SprayMop

VOLG
ONS OP
INSTAGRAM