Top
Image Alt

Hoe werkt een PU-product en welke richtlijn komt er?

  |  Hoe werkt een PU-product en welke richtlijn komt er?

HOE WERKT EEN PU-PRODUCT en welke richtlijn komt er?

Voorstrijkmiddelen, lijmen en kitten op basis van polyurethaan (PU) zijn veelzijdig, innovatief en kwalitatief hoogwaardig. Ze worden in allerlei branches, zoals de bouw, verpakking, auto-industrie, scheepvaart, transport en allerlei andere branches volop gebruikt. Zo ook in onze parketbranche. PU-producten worden gemaakt door een reactie van diisocyanaten en polyolen. De PU in producten zorgt er onder andere voor dat voorstrijkmiddel, lijm of lak watervast en sterk is. Als je de instructies in veiligheidsbladen goed opvolgt, zijn producten veilig in het gebruik.

NIEUWE AANVULLENDE REACH-RICHTLIJN

REACH is een Europese verordening over de productie van en handel in chemische stoffen. Het beschrijft waar bedrijven en overheden zich aan moeten houden. REACH staat voor: Registratie, Evaluatie, Autorisatie en restrictie van Chemische stoffen. Deze verordening geldt voor alle landen van de Europese Unie. Er is een nieuwe aanvullende REACH-richtlijn m.b.t. PU-producten aangenomen. Die is aangenomen om de gezondheid van mens en milieu beter te beschermen tegen risico’s van chemische stoffen.

Op 4 augustus 2020 is er een beperking toegevoegd ten aanzien van diisocyanaten. De restrictie richt zich op sensibilisatie van de luchtwegen en de huid, mogelijk veroorzaakt door diisocyanaten. Een opleiding is in de toekomst verplicht, voordat je met deze stoffen mag gaan werken. Van diisocyanaten is namelijk sinds enkele jaren bekend dat zij na huidcontact sensibilisering van de luchtwegen kunnen veroorzaken. Dat betekent normaal gesproken dat je na blootstelling allergisch kan reageren. In extreme gevallen kan dit (tijdelijke) ademhalingsproblemen tot gevolg hebben, op elk moment dat de persoon in aanraking komt met de stof.

De bedoeling is om de gezondheid van mens en milieu beter te beschermen tegen risico’s van chemische stoffen.

 

WAT BETEKENT DAT VOOR JOU ALS GEBRUIKER VAN PU-PRODUCTEN?

Alle professionele gebruikers die PU-producten zoals PU voorstrijkmiddelen of PU-lijmen professioneel toepassen moeten uiterlijk 24 augustus 2023 opgeleid en gecertificeerd zijn voor het veilig werken met deze producten. FEICA, de Europese brancheorganisatie van lijmen en kitten industrie, werkt momenteel nog met een aantal brancheorganisaties aan de ontwikkeling van opleidingsmateriaal. Hoe deze opleiding eruit gaat zien is daarom op dit moment nog niet bekend. De opleidingen worden vanaf begin 2022 verwacht. Er is dan voldoende tijd om alle gebruikers van PU-producten voor 24 augustus op te leiden en te certificeren. Het certificaat zal na verwachting ieder vijf jaar verlengd moeten worden.

VERPLICHTE OPLEIDING MET CERTIFICAAT

Op dit moment hoef je dus nog niets te doen. Maar alle professionele gebruikers die met PU-producten werken, moeten in de toekomst een geldig certificaat hebben dat bewijst dat ze een passende opleiding, inclusief examen, hebben voltooid. Daarom is het goed om je te realiseren dat je te zijner tijd zult moeten registreren wie deze opleiding heeft gevolgd. Uiteraard houden wij je hierover op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

INDICATIE OP ETIKETTERING

Vanaf 24 februari 2022 moet op het etiket van relevante producten een zin staan vermeld die de opleidingsvereiste aangeeft. Wij gaan dit uiteraard op deze wijze op onze relevante WAKOL-producten aangeven.

OP WELKE LECOL-PRODUCTEN HEEFT DIT BETREKKING?

Voor welke producten wel/niet een opleidingsverplichting gaat gelden hanteert de nieuwe richtlijn een grenswaarde van 0,1% diisocyanaatmonomeren. Lecol heeft in haar assortiment verschillende PU-voorstrijkmiddelen en 2K PU-lijmen waarvoor een opleiding verplicht wordt. Alle Loba 2K-parketlakken van ons bevatten een lager percentage en kunnen zonder beperking worden gebruikt in de toekomst.

 

MEER INFORMATIE

DE PU-PRODUCTEN VAN WAKOL BLIJVEN GEWOON LEVERBAAR, maar WE HEBBEN ook UITSTEKENDE VEILIGERE ALTERNATIEVE PRODUCTEN BESCHIKBAAR.

Mocht je op dit moment met PU-producten werken dan is het handig nu al na te denken over de toekomst. Wil ik gaan investeren in trainingen en certificaten? Belangrijk om te weten is dat Lecol een aantal hoogwaardige producten van WAKOL in het assortiment heeft die vrij van diisocyanaten zijn, waarmee je nog veiliger kunt werken en waarbij geen opleidingen en certificaten nodig zijn. Daarnaast bieden deze producten nog tal van andere voordelen waarover wij je graag informeren. Wil je weten om welke producten het gaat en welke alternatieven er zijn? Lees dan verder.

 

VEELGESTELDE VRAGEN.

Een overzicht met allerlei vragen die van belang zijn, zoals wat te doen als je wederverkoper/distributeur bent. Of wanneer gaat deze richtlijn in? Blijven PU-lijmen leverbaar? En waar kan ik terecht met mijn andere vragen? Je leest het allemaal onder dit kopje door op de blauwe button LEES MEER te klikken.

 

Heb je naar aanleiding van bovenstaande nog vragen of wil je graag advies of meer informatie over onze
WAKOL-MS-producten? Neem dan contact op met Lecol of download de volledige brochure. Wij helpen je graag verder, NO MATTER WHAT!