Top
Image Alt

Hoe werkt een PU-product en welke richtlijn komt er?

  |  Hoe werkt een PU-product en welke richtlijn komt er?

HOE WERKT EEN PU-PRODUCT en welke richtlijn komt er?

Voorstrijkmiddelen, lijmen en kitten op basis van polyurethaan (PU) zijn veelzijdig, innovatief en kwalitatief hoogwaardig. Ze worden in allerlei branches, zoals de bouw, verpakking, auto-industrie, scheepvaart, transport en allerlei andere branches volop gebruikt. Zo ook in onze parketbranche. PU-producten worden gemaakt door een reactie van diisocyanaten en polyolen. De PU in producten zorgt er onder andere voor dat voorstrijkmiddel, lijm of lak watervast en sterk is. Als je de instructies in veiligheidsbladen goed opvolgt, zijn producten veilig in het gebruik.

NIEUWE AANVULLENDE REACH-RICHTLIJN

REACH is een Europese verordening over de productie van en handel in chemische stoffen. Het beschrijft waar bedrijven en overheden zich aan moeten houden. REACH staat voor: Registratie, Evaluatie, Autorisatie en restrictie van Chemische stoffen. Deze verordening geldt voor alle landen van de Europese Unie. Er is een nieuwe aanvullende REACH-richtlijn m.b.t. PU-producten aangenomen. Die is aangenomen om de gezondheid van mens en milieu beter te beschermen tegen risico’s van chemische stoffen.

Op 4 augustus 2020 is er een beperking toegevoegd ten aanzien van diisocyanaten. De restrictie richt zich op de gevoeligheid van de luchtwegen en de huid, mogelijk veroorzaakt door diisocyanaten. Een opleiding is in de toekomst verplicht, voordat je met deze stoffen mag gaan werken. Van diisocyanaten is namelijk sinds enkele jaren bekend dat zij na huidcontact gevoeligheid van de luchtwegen kunnen veroorzaken. Dat betekent normaal gesproken dat je na blootstelling allergisch kan reageren. In extreme gevallen kan dit (tijdelijke) ademhalingsproblemen tot gevolg hebben, op elk moment dat de persoon in aanraking komt met de stof.

De bedoeling is om de gezondheid van mens en milieu beter te beschermen tegen risico’s van chemische stoffen.

WAT BETEKENT DAT VOOR JOU ALS GEBRUIKER VAN PU-PRODUCTEN?

Alle professionele gebruikers die PU-producten zoals PU-voorstrijkmiddelen of PU-lijmen professioneel toepassen moeten uiterlijk 24 augustus 2023 opgeleid en gecertificeerd zijn voor het veilig werken met deze producten. Vanaf 24 augustus 2023 mogen namelijk alleen mensen met een opleidingscertificaat op zak werken met producten die meer dan 0,1% vrije diisocyanatenmonomeren bevatten. Diisocyanaten kunnen in de vloerensector onder meer voorkomen in 2-componenten lakken en PU-lijmen. In de safety data sheets (SDS) staat vermeld of het product meer dan 0,1% bevat. Ook staat sinds februari 2022 op het productetiket vermeld of voor het betreffende product een training vereist is. Het is een aanvullende maatregel op REACH, de Europese verordening over het gebruik van chemische stoffen.

LET OP:

  • Dit geldt niet voor alle PU-producten (klik hieronder om te zien om welke producten het gaat)
  • PU-gebaseerde parketlakken vallen niet onder deze richtlijn.
  • Deze verordening is gericht op de veiligheid en niet op het verbod van PU-producten.

VERPLICHTE OPLEIDING MET CERTIFICAAT

FEICA, de Europese brancheorganisatie voor Lijmen en Kitten, heeft met een aantal brancheorganisaties aan de ontwikkeling van verplicht opleidingsmateriaal gewerkt. De opleidingen zijn inmiddels klaar en je kunt dus de online training gaan volgen. Er is gelukkig nog voldoende tijd om jezelf als gebruiker van PU-producten voor 24 augustus op te leiden en te certificeren, maar toch willen we je hier al attent op maken. De training duurt ongeveer 30 minuten en wordt afgesloten met 10 examenvragen. Als de vragen met een goed resultaat zijn afgerond, is het certificaat te downloaden. Het certificaat is 5 jaar geldig en zal daarna verlengd moeten worden.

ONLINE TRAINING

De verplichte training betreft een online training en kost slechts 5 euro per medewerker. De training is in meerdere talen beschikbaar, en ook in het Nederlands. Afhankelijk van hoe het product gebruikt wordt, moet een bepaalde module gevolgd worden. Kijk voor meer informatie en de trainingsmodules op www.safeusediisocyanates.eu

LECOL HELPT VAKMENSEN VOORUIT, OOK MET DE TRAINING

Indien gewenst helpen wij je bij het kiezen van de juiste training, aanmaken account, etc. Heb je interesse in ondersteuning vul dan het reactieformulier in. Tevens profiteer je dan van een vouchercode die recht geeft op een gratis training.

OP WELKE LECOL-PRODUCTEN HEEFT DIT BETREKKING?

Een aantal WAKOL PU-producten uit ons assortiment vallen onder de verordening. Dit betekent dus dat voor gebruik hiervan na 24 augustus 2023 een opleiding met positief resultaat en certificaat verplicht is. Concreet gaat het om de volgende WAKOL-producten:

  • Parketlijmen:

o          PU 210 Parketlijm

o          PU 215 Parketlijm

o          PU 216 Parketlijm

o          PU 220 Parketlijm

o          PU 225 Parketlijm

o          PU 385 Parketlijm

  • Primers:

o          PU 235 Polyurethaan primer

o          PU 280 Polyurethaan primer

  • Overige:

o          PS 205 Giethars

o          PU 270 Polyurethaanlijm

o          PU 272 Kunstgraslijm


Goed om te weten is dat al onze LOBA PU-producten ruim onder de gestelde norm 0,1% zitten en het gebruik en veilig werken geen certificering is vereist!

INDICATIE OP ETIKETTERING

Vanaf 24 februari 2022 moet op het etiket van relevante producten een zin staan vermeld die de opleidingsvereiste aangeeft. Wij gaan dit uiteraard op deze wijze op onze relevante WAKOL-producten aangeven.

MEER INFORMATIE

DE PU-PRODUCTEN VAN WAKOL BLIJVEN GEWOON LEVERBAAR, maar WE HEBBEN ook UITSTEKENDE VEILIGERE ALTERNATIEVE PRODUCTEN BESCHIKBAAR.

Mocht je op dit moment met PU-producten werken dan is het handig nu al na te denken over de toekomst. Wil ik gaan investeren in trainingen en certificaten? Belangrijk om te weten is dat Lecol een aantal hoogwaardige producten van WAKOL in het assortiment heeft die vrij van diisocyanaten zijn, waarmee je nog veiliger kunt werken en waarbij geen opleidingen en certificaten nodig zijn. Daarnaast bieden deze producten nog tal van andere voordelen waarover wij je graag informeren. Wil je weten om welke producten het gaat en welke alternatieven er zijn? Lees dan verder.

 

VEELGESTELDE VRAGEN.

Een overzicht met allerlei vragen die van belang zijn, zoals wat te doen als je wederverkoper/distributeur bent. Of wanneer gaat deze richtlijn in? Blijven PU-lijmen leverbaar? En waar kan ik terecht met mijn andere vragen? Je leest het allemaal onder dit kopje door op de blauwe button LEES MEER te klikken.

 

Heb je naar aanleiding van bovenstaande nog vragen of wil je graag advies of meer informatie over onze
WAKOL-MS-producten? Neem dan contact op met Lecol of download de volledige brochure. Wij helpen je graag verder, NO MATTER WHAT! 

 

 

VOLG
ONS OP
INSTAGRAM