Top

Veelgestelde vragen

Bij Lecol geloven we in de kracht van kennis en het delen ervan. Wij geven jou graag de volledige ontzorging en garanties. Lees hieronder de meest gestelde vragen over onze producten en over het herkennen, leggen en onderhouden van vloeren. Heb je een andere vraag? Neem contact op met ons en wij beantwoorden graag je vraag!

Vloer onderhouden.

Om de levensduur van de vloer te verlengen is het onderhoud erg belangrijk. Per type vloer hebben wij een assortiment aan onderhoudsmiddelen. Elk met eigen doel en specialiteit. Om je zo goed mogelijk op pad te helpen hebben we vast wat vragen voor je beantwoordt.

Wat zijn de voordelen van het afwerken met impregneerolie.

  • Er hoeft slechts 1 laag impreneerolie aangebracht te worden. Dit levert uiteraard tijdwinst en een financieel voordeel voor zowel de parketplaatser als de consument op.
  • De poriën van het hout worden geïmpregneerd en niet afgesloten. Dit levert een natuurlijk en extreem mat uiterlijk op.
  • Het is erg eenvoudig voor de parketplaatser om het product aan te brengen. Aanzetten en dergelijken zijn gemakkelijk te voorkomen

Voedt olie genoeg om de vloer te beschermen en ze een goede look te geven?

Ja, dit is voldoende. Bescherming is er zeker wel maar de olielaag dient goed onderhouden te worden. Een laksysteem zal altijd de vloer beter beschermen. Impregneeroliën dringen diep in de houtporiën door en kunnen daardoor uitstekend de diepte van het hout accenturen en leveren daarbij volgens vele consumenten een goede look op..

Welke oliën kan in 1 laag worden afgewerkt?

  • Impregneerolie Lobasol® Akzent 100 Oil. Dit is een 1 component impregneerolie verkrijgbaar in een transparante versie. Dit is een high solid olie, bevat geen oplosmiddel en is gebaseerd op plantaardige oliën. Geschikt voor de afwerking van houten speelgoed vlg. de EN71-3 norm. Antislip ingesteld met een waarde R10 volgens de BGR 181 en DIN 51130 norm.
  • Impregneerolie Lobasol® HS 2K ImpactOil Color. Dit is een 2 componenten impregneerolie verkrijgbaar in een transparante versie en 17 moderne kleuren. Ook dit is een high solid olie (bevat slechts max. 5% oplosmiddel) gebaseerd op plantaardige oliën. De houten vloer is eventueel voor te kleuren met de watergebaseerde kleurbeits Lobasol® PreTone, verkrijgbaar in 5 kleuren wit, bruin, grijs, mocca en staal. Door het gebruik van deze producten gaan de poriën van het hout open staan en kan de kleur van de kleurolie intenser worden of er kunnen mooie contrasteffecten worden gecreëerd. Door het toevoegen van de tweede harder component wordt de vulling van de houtporiën verbeterd en kan de olie veel sneller doorharden en is daarmee beter en sneller beschermd tegen invloeden van vocht. Voor de transparante versie is dat 24 uur, voor de ingekleurde versies is dat 48 uur. Geschikt voor de afwerking van houten speelgoed vlg. de EN71-3 norm. Antislip ingesteld met een waarde R10 volgens de BGR 181 en DIN 51130 norm.

Wat is het grote voordeel van afwerken in 1 laag?

Zoals hierboven aangegeven zijn de voordelen naast tijdwinst het mooie matte en natuurlijke uiterlijk (alhoewel dat ook een kwestie van smaak is) en is een impregneerolie zeer eenvoudig aan te brengen.

Hoe ziet de voorbereiding van het (blanke?) hout eruit? Kan er rechtstreeks gekleurd worden?

Over weinig zaken kan achteraf zoveel discussie ontstaan als over het inkleuren van houten vloeren. Wij adviseren daarom dringend vooraf aan de werkzaamheden goed met de consument af te stemmen welke kleur hij of zij mag verwachten. Een kleur uitkiezen vanaf een monsterbord of monsterbord is prima maar is slechts een indicatie. Hoe uiteindelijk de kleur van de vloer er uit komt te zien is van een flink aantal factoren afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan de houtsoort, methode van schuren en de methode van aanbrengen van de kleurolie. Daarom valt het zeker aan te bevelen een kleurmonster op de te renoveren vloer zelf aan te brengen. Bijvoorbeeld op een plaats uit het zicht, achter het bankstel of in een hoek. Zorg dat de methode van voorbereiding (vooral de schuurmethode) en het aanbrengen van de kleurolie exact hetzelfde is als later zal worden uitgevoerd. Als de klant akkoord is met de kleur laat de klant dan daar ook voor tekenen. Daarbij: hout is en blijft een natuurproduct, dat is ook de charme ervan. Kleurafwijkingen blijven toch nog altijd mogelijk.

 

Voordat er kleurolie op een houten vloer kan worden aangebracht is een goede voorbereiding middels correct en professioneel schuren van heel groot belang. De kwaliteit van het schuren is zeer belangrijk om tot een mooi eindresultaat te komen. Zeker als we te maken hebben met vloeren die ingekleurd worden met kleurolie. De pigmenten die gebruikt worden om oliën in te kleuren hebben de eigenschap schuurkrassen extra te accentueren. Ook is het van belang dat het hout de kleurolie voldoende kan opzuigen. Hiervoor moet de vloer met de juiste schuurkorrel zijn opengeschuurd. Op deze wijze kan de kleurolie voldoende diep in de houtporiën indringen waardoor de vloer optimaal beschermd kan worden en de kleuren er het mooiste uitkomen. Lecol biedt een speciale training “krasvrij schuren” (op te pakken als de Covid situatie dit toelaat) aan. Met behulp van de Lägler Trio en speciale schuurmaterialen laten wij zien hoe een vloer dusdanig geschuurd kan worden zodat er na het aanbrengen een ingekleurde impregneerolie geen zichtbare krassen zijn waar te nemen.

Optioneel is het mogelijk om de vloer voor te kleuren met een watergebaseerde beits. Dit is uiteraard niet noodzakelijk. Met het product Lobasol® PreTone, verkrijgbaar in de kleuren wit, bruin, zwart, staal en mocca, kan de houten vloeren worden voorbehandeld. Op deze wijze gaan de poriën van het hout extra open staan en wordt er tevens een kleur aangebracht waardoor een kleur van een impregneerolie, bijvoorbeeld Lobasol®HS 2K ImpactOil (verkrijgbaar in vele kleuren), extra kan worden verdiept of dat er juist een mooi contrast kan worden gerealiseerd.

 

Tenslotte kan de vloer ook vooraf worden voorbehandeld met zuiver water, ook wel voorwateren of “waterpopping” genoemd. Op deze wijze gaan de poriën van het hout extra open staan waardoor een kleur van een impregneerolie, bijvoorbeeld Lobasol®HS 2K ImpactOil (verkrijgbaar in vele kleuren), extra kan worden verdiept

Hoe bepaal je welke kleuren er in het assortiment worden opgenomen?

Samen met onze producent van de kleuroliën Loba, wordt het assortiment van de kleuren bepaald. Niet alleen voor de landen België, Nederland en de UK, waar wij importeur voor zijn, maar wereldwijd wordt er een assortiment kleuren bepaald. Loba heeft het assortiment als volgt opgebouwd:

 

  • Basiskleuren: Zwart, wit en grijs
  • Houtkleuren: Mahonie, noten, gerookt eiken, kambala, sucipira, wengé en antiek eiken
  • Trendkleuren: Papurus, kalk, oyster, clay, sand (voor een invisible effect), pearl en silver
  • De trendkleuren worden regelmatig aangevuld met kleuren die in bepaalde markten veel gevraagd zijn.

Welke zijn de grenzen in het gebruik van kleurolie en kleur hardwasolie?

Bepaalde houtsoorten zijn geschikter om te behandelen met een kleurolie dan anderen. Zo zal een hele donkere houtsoort licht kleuren zal vrijwel onmogelijk zijn. Bijvoorbeeld een wengé vloer wit inkleuren zal niet lukken. Houtsoorten zoals bijvoorbeeld eiken zijn wel weer uitermate geschikt voor het inkleuren met kleurolie.

Hoe bereiden jou voor op het in de markt zetten van onze kleuren?

Wij bieden monsterbundels en monsterborden aan onze klanten aan om zodoende een goede indruk van ons assortiment en de kleurmogelijkheden te krijgen. Op het monsterbord zijn ook mooie combinaties te zien van de Lobasol® PreTone watergebaseerde beitsen in combinatie met Lobasol®HS 2K ImpactOil impregneer kleurolie te zien. Onze buitendienstmedewerkers geven graag toelichting en staan onze klanten met raad en daad bij als zij zelf monsters willen maken. Het aantal combinaties door kleuroliën onderling met elkaar te mengen, en/of het werken met één van de vijf verschillende kleurbeitsen is vrijwel oneindig. Door eigen kleuren of combinaties te maken  kunnen onze klanten zich op deze wijze profileren.

Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van kleurolie en kleur hardwasolie?

Wij zien steeds meer klanten gebruik maken van de combinatie waterbeits met het afwerken van een kleurolie.

VOLG
ONS OP
INSTAGRAM