Top
Image Alt

Anhydrietvloer egaliseren

  |  Anhydrietvloer egaliseren

Anhydrietvloer egaliseren

Anhydriet gebonden dekvloer

Een anhydrietvloer is een gips- of kalkgebonden gietvloer die op de constructievloer wordt aangebracht. De gietvloer is opgebouwd uit gips, zand en water. Ahydriet is het chemische bindmiddel, op basis van calciumsulfaat ( gips ) dat door een reactie met water kan uitharden en zo toeslagmaterialen aan elkaar kan binden. Een anhydrietdekvloer wordt niet gesmeerd, maar gevloeid. Meestal heeft een anhydrietvloer een dikte van 40 of 50 mm. Dit type vloer wordt vaak gecombineerd met vloerverwarming vanwege de hoge thermische geleiding van deze dekvloer. Het toepassingsgebied ligt veelal in bedrijfsgebouwen, loodsen, garages, showrooms en nieuwbouwwoningen. De samenstelling geeft de anhydrietdekvloer een hoge buig- en treksterkte en heeft een geringe krimp.

Het aanbrengen en smeren van een standaard cementvloer is zeer arbeidsintensief. Vanwege deze zware arbeidsomstandigheden wordt regelmatig gekozen voor het storten van een anhydrietvloer. Met een trekker kan de verwerker het vloeibare materiaal over het oppervlak verdelen, waarna dit vanzelf horizontaal uitvloeit. Er kan een “huid” ontstaan na droging. Deze dient altijd mechanisch verwijderd te worden.

Aandachtspunten

Een anhydrietdekvloer is gevoelig voor vocht. Het bindmiddel calciumsulfaat is niet bestand tegen langdurige vochtbelasting. Dit maakt dat anhydrietdekvloeren ongeschikt zijn voor bijvoorbeeld sanitaire of wasruimtes. Voordat er een WAKOL-egaliseermiddel op aangebracht kan worden, dient de vloer maximaal 0,5% of 0,3% (dekvloer met vloerverwarming) restvocht te bevatten.

Een anhydrietvloer kan niet tegen aanhoudende hoge temperaturen ( > 50°C), omdat het gips dan kan ontbinden. Bij vloerverwarming, aangelegd in de anhydrietvloer, mag het water in de leidingen deze temperatuur dan ook niet overschrijden. Op de oppervlakte mag de temperatuur niet hoger worden dan 28°C.

Indien de dekvloer netjes volgens de regels is aangebracht en open is geschuurd, kunnen daarna de volgende stappen worden genomen:

  • Dekvloer stofvrij maken
  • De primer WAKOL D3040 aanbrengen
  • WAKOL-egaliseermiddel aanbrengen

Meer weten over egaliseren? Bekijk hier de tips voor het egaliseren van een vloer! (linken)

Wakol D3040 Voorstrijkconcentraat

WAKOL D3040 is een dispersie voorstrijkconcentraat voor het verstrijken van:

  • Cementgebonden, calciumsulfaatgebonden dekvloeren, anhydriet- en gietasfaltvloeren
  • Beton
  • Magnesietvloeren met uitsluitend minerale additieven
  • Intensief gereinigde vloertegels, terrazzo
  • Planken, gipsvezelplaten,
  • Niet in water oplosbare lijmresten

Voor het aansluitend egaliseren binnenshuis. Beschikbaar in 5kg en 10kg.

 

Voor meer informatie of vragen, neemt gerust contact met ons op! 

 

VOLG
ONS OP
INSTAGRAM